Nu blijkt dat brede collectieprofiel een zeer gelukkige optie te zijn geweest, die de basis vormt voor de ontzaglijke rijkdom en veelzijdigheid van de AMVC-fondsen, waar Anton Korteweg dan weer bewonderend naar opkijkt. En hij niet alleen. Want menig vorser heeft in het AMVC al een dossiertje aangetroffen over die langvergeten figuur, naar wie hij zo lang en zo vruchteloos had gespeurd.
In het kader van deze Staten-Generaal, dames en heren, zal ik mij nochtans beperken tot het domein van de literatuur en de literaire archivalia.
Zoals gezegd is het AMVC daaruit ontsproten. Maar het is ook die ‘tak’ van het Vlaamse cultuurleven die de meeste en ook de meest authentieke bronnen oplevert. Want een schrijver, hij weze dichter, prozaïst, essayist of toneelauteur, hanteert het schrift - misschien moet ik ‘hanteerde’ zeggen, maar laten we het voorlopig tot dit klassieke communicatiemiddel beperkt houden. -
Een handschrift op zich kan men beschouwen als een interessant tentoonstellingsobject. Maar interessanter nog, en zeker nuttiger, is het als studiemateriaal, daar zijn we het in dit gezelschap althans roerend over eens, (getuige daarvan de uiteenzettingen voor de pauze). En wat dat betreft is het AMVC inderdaad de bewaarplaats van de literaire bronnen. Die bronnen bestaan niet enkel uit handschriften en brieven, maar omvatten ook contracten en overeenkomsten met uitgevers, drukkers en vertalers; typoscripten en geannoteerde drukproeven; kladblaadjes, dagboeken en nog zo veel meer.
Al deze archivalia en documenten vormen het uitgangspunt van bijvoorbeeld tekstedities, geannoteerde brievenedities, biografieën, literatuurgeschiedenissen en specifieke studies i.v.m. de ontstaansgeschiedenis van tijdschriften, literaire bewegingen e.d.m.
De opdracht van het AMVC, als bewaarplaats van die archivalia, is dus dubbel: enerzijds de verwerving van dat materiaal, anderzijds de bewaring en ontsluiting ervan. Dat zijn meteen ook de twee knelpunten, want voor het éérste hebben we te weinig middelen, voor het twééde te weinig mensen.
Ik verklaar mij nader.
De verwerving van archivalisch materiaal verloopt grosso modo op twee manieren: krijgen of kopen, wat geen van beide evidente opties zijn. Want,