Doch wij willen geen résumé geven van het Fransche boek; het is ons genoeg op de verschijning er van opmerkzaam gemaakt te hebben. - Waarom heeft de Franschman niet, in plaats van bij anderen rond te zien, de fata der pers op eigen bodem beschreven? Er was misschien reden voor. - Maar zulke reden bestaat bij ons gelukkig niet, en ook het vaderland van eene der oudste couranten heeft zijne geschiedenis der pers, die niet onbelangrijk wezen zou. Ons geheele in- en uitwendig leven, met al zijne wisselingen en vallen, zou er zich op eigenaardige wijze in afspiegelen.
Het kamp van Châlons. - De Fransche dagbladen schijnen wel evenveel genoegen, als de Keizer zelf, te hebben in de groote en schitterende manoeuvres, die daar gehouden zijn. Vooral een der laatste dagen was een belangrijke dag: er zou naar het wit geschoten worden, en als prijzen waren voor ieder bataillon een gouden en een zilveren horologie gesteld, benevens twintig medailles. Zeker, de horologies zijn tegenwoordig nog al goedkoop; maar die prijzen bewijzen, dat de Keizer prijs stelt op de liefde zijner onderdanen - militaire wèl te verstaan. Die manoeuvres maken op mij denzelfden indruk als de verbeteringen in Parijs met zijne lange, breede, regte straten, - zeer schitterend, maar ook zeer doelmatig!
Dagbladen als paddestoelen! - Onwillekeurig komt ons die uitroep in den mond, als wij lezen, hoe rijk het jonge Australië reeds in dit opzigt is. Het getal dagbladen in de Engelsche Koloniën aldaar bedraagt 81. In Victoria komen er 6 dagelijks, en 38 wekelijks of om de 14 dagen uit; in Nieuw-Zuid-Wales 2 dagelijks en 18 wekelijks of om de 14 dagen; in Tasmania 5 dagelijks en 3 wekelijks of om de 3 weken; in Zuid-Australië 2 dagelijks en 3 wekelijks; en in West-Australië zijn vier wekelijksche dagbladen.
Doch het zal er wel gaan even als het in Noord-Amerika ging en nog gaat. Naauwelijks zijn eenige planterswoningen tot een dorp aangegroeid of er komt al spoedig een zwervende ridder der letterkunde met drukkersgereedschap, verzamelt en bespreekt wat plaatselijk nieuws en plaatselijke belangen, werpt zich als voorvechter van de eene of andere partij op, en - een dagblad is geboren. Een artikel even onmisbaar en gemakkelijk te krijgen, als voor onze dorpen een kroeg en een barbier. Maar een naburig dorp heeft óók nieuws, óók belangen en óók gevoelens, soms strijdig met die van het eerstgenoemde. Welnu! een tweede publicist zal niet lang op zich laten wachten, en de twee mededingers vinden stof en bezigheid in het verguizen van elkander en elkanders cliënten. - Misgunnen wij dus Australië dezen rijkdom van dagbladen niet, voor dat wij weten hoe ze zijn.