van den dag bij herhaling gezegd heeft, meent hij over de twee bovenstaande stukjes, vooral over het eerste, kort te mogen zijn.
Het eerste dan is van inhoud zoo als de titel, dat is, nog al omslagtig. Eerst op bl. 20 komt de Schrijver tot de eigenlijke zaak van het Concordaat, nadat hij vooraf uitgeweid heeft over de staatkundige en, vervolgens over de Roomsch-Hiërarchische Propaganda, alsmede over den vroegeren toestand der Roomschkatholieken in ons Vaderland. Bij dit laatste verdient intusschen wel aandacht de juiste opmerking, dat, zonder het ongelijk te willen ontkennen of vergoelijken, dat hun, ten tijde onzer oude Republiek, in sommige opzigten aangedaan werd, de wijze nogtans, waarop zij van staatswege behandeld werden, verre liberaler en voor henzelven voordeeliger was, dan die, welke de Protestanten in de meeste Roomsche Landen van dien tijd ondervonden, die aldaar meestal alle vrijheid van Godsdienst en van burgerlijke regten misten, en vele onregtvaardigheden en vervolgingen te verduren hadden. - Omtrent de veel besprokene zaak zelve bevat dit stukje eigenlijk niets nieuws, maar zet eenige tegen het sluiten van een Concordaat aangevoerde redenen nog wat meer uit elkander, en verdient dus, als nalezing op al het vorige, nog wel in aanmerking genomen te worden.
Van eenen anderen aard, maar tot hetzelfde einde dienende, is het tweede bovengemelde stukje. het is vooreerst hierom merkwaardig, dat het van een' Roomschkatholiek is, wiens gevoelen over het bewuste onderwerp men gaarne ook eens verneemt, daar de meeste, zoo niet alle de vorige, uit Protestantsche pennen schijnen gevloeid te zijn. Ten andere onderscheidt het zich hierin, dat het uit de Geschiedenis van vroegere eeuwen voorstelt, hoe een Concordaat met Rome, in een Roomschkatholiek Land zelf, door de hoogste Staatsmagten beoordeeld is; namelijk hoe de Pragmatieke Sanctie, dat is een Reglement, gegrond op de meening en uitspraak van vele kundige Regtsgeleerden, (Pragmatici genoemd) tot regeling van de belangen der Kerk in betrekking tot den Staat, in Frank-