in beweging openbaart; de uitingen des levens zijn beweging; maar deze beweging in het zenuwstelsel, hoe zij ook in de reflexiebewegingen zich openbare, is niet wel als eene circulatie te beschouwen, vooral wanneer men zulk een' omloop met dien van het bloed wil vergelijken, en daartoe in zulke bijzonderheden treedt, als de Schrijver gedaan heeft, vooral bl. 108.
Ondanks deze bedenkingen zal men evenwel den Schrijver met belangstelling vergezellen, zoo wel bij zijne proefnemingen, als bij zijne nu eens eenigzins gewaagde, dan weder al te stellige redeneringen en gevolgtrekkingen.
Met de behendigheid van den Heer van deen krijgt men een zeker zelfvertrouwen, hetwelk zwarigheden doet veronachtzamen, die bij het maken van gevolgtrekkingen niet mogen voorbijgezien worden. Immers zegt de Schrijver zelf, bl. 65, Noot a: ‘Bijna, - want het is bij deze operatie meestal onmogelijk, om de geheele grijze zelfstandigheid van de voorste witte zelfstandigheid weg te snijden, hetwelk wel ieder zal ondervinden, die deze proef gelieft te herhalen. Maar het overgeblevene gedeelte der substantia spongiosa kan men toch dikwijls bijna geheel vernietigen, door zeer voorzigtig, met eene naald of spits van een mesje, er kleine sneedjes in te maken.’ - Ook geloof willende geven aan de door remak bevestigde ontdekking van rolando, kan men zich het ruggemerg gereeder denken als uit vier deelen bestaande, dan die scheiding bewerkstelligen. Volgens dit onderzoek toch zoude het ruggemerg bestaan uit eene substantia medullaris postica, gelatinosa, spongiosa, en medullaris antica.
Uit het tot dusverre medegedeelde kan de hoofdinhoud dezer Verhandeling blijken; den Schrijver in meerdere bijzonderheden te volgen, zoude niet doenlijk zijn, daar men, hetzij men zijne proefnemingen bijval schenke of die betwiste, dusdanig onderzoek zou moeten herhalen. En te dezen zal elk, die niet in de gelegenheid is, dagelijks zijnen tijd aan ontleedkundig onderzoek te kunnen wijden, bij den Heer van deen moeten achterstaan.
Deze Verhandeling bevat veel belangrijks over de vermoedelijke of vermeende zamenstelling van het ruggemerg, en de hieruit voortvloeijende wijze van werking; over gevoel en terugwerking, enz. De onderscheiding tusschen werkelijk gevoel en reflexiegevoel geeft stof tot nadenken;