Chronologische Tabel der Algemeene Geschiedenis, vervaardigd door den Schrijver der Geographisch-Historisch Statistieke Tabel van Nederland. Te Groningen, bij P. van Zweeden. 1839 en 1840. Drie vellen. f 1-25.
Deze Tijdtafel der Algemeene Geschiedenis bestaat uit drie bladen, volgens de hoofdafdeelingen waarin men deze gewoonlijk splitst: in A. Oude Geschiedenis, of: van de Schepping der Wereld tot den ondergang van het Westersch Romeinsche Keizerrijk; B. Middel-Geschiedenis, of: van den val van het Westersch Romeinsche Keizerrijk tot aan de ontdekking der Nieuwe Wereld, en C. Nieuwe Geschiedenis, of: van de ontdekking van Amerika tot op den tegenwoordigen tijd.
Wij vinden deze verdeeling gepaster dan de oude, waarin men de hoofdafscheiding der Algemeene Geschiedenis bij de geboorte van christus bepaalde, en dus slechts twee hoofdafdeelingen verkreeg. Wat de tijdrekening aangaat, die is in eeuwen en jaren vóór en na de geboorte van den Zaligmaker, hetgeen ons voorkomt beter te zijn dan die, tellende van de Schepping der Wereld tot vóór deze laatste groote gebeurtenis. De verdeeling is in doorgaande regte kolommen, en niet die met rivieren, die soms in elkander vloeijen, zoo als de Fransche Cours des temps, of met kolommen, die zulks eveneens doen, zoo als bij het Tableau Synchrons logique van somerhausen te Brussel; wij vinden echter deze beide laatste verdeelingen aanschouwelijker, en geschikter, om den aanwas, de vermindering en den ondergang der onderscheidene Rijken en Staten aan te duiden. De oude Geschiedenis is in drie hoofdafdeelingen, Europa, Azië en Afrika, en in acht onderafdeelingen verdeeld, bestaande uit Grieken, Romeinen, Israëliten, Assyriërs, Perzen, Egyptenaren, Karthagers, en beroemde mannen, ontdekkingen, uitvindingen enz. Die van de Middel-Geschiedenis bevat tien kolommen; het Byzantijnsche Rijk, Spanje en Portugal, Italië, Frankrijk, Duitschland, Grootbrittanje, de Nederlanden, Azië, Afrika, en beroemde mannen enz. Die van de Nieuwe Geschiedenis heeft elf kolommen; Frankrijk, Duitschland, Italië, Spanje en
Portugal, Grootbrittanje, Rusland, Denemarken, Zweden en Noorwegen, Nederland, Turkije, Azië, Afrika en Amerika, beroemde mannen enz.