levert het groote aantal geene geringe moeijelijkheid op; en wij mogen ons dus verblijden, een werk te bezitten, dat tot leiddraad in dezen doolhof kan verstrekken.
De Schrijver heeft zijn werk in 123 titels verdeeld, stelselmatig en chronologisch inhoudende de onderscheidene wetten en besluiten, rakende elk deel des openbaren bestuurs. Deze rangschikking heeft voorzeker den arbeid moeijelijker en op zichzelven verdienstelijker gemaakt; maar of het praktische nut daardoor is bevorderd geworden, moeten wij zeer betwijfelen, te meer daar er geene alphabetische orde gevolgd is. - Om nu eene wet of een besluit in dit Register na te slaan, moet men beginnen bij zichzelven te bepalen, tot welken tak des openbaren bestuurs deze verordening behoort; en heeft men nu het ongeluk van niet in den geest des Schrijvers die rangschikking te maken, dan kan men menige bladzijde omslaan, alvorens het bedoelde onderwerp te vinden. Zoo staat b.v. het besluit, houdende verbod om rundvee uit Frankrijk in te voeren, in den titel van algemeene policie, veiligheid en openbare orde; dit is nu, zoo men wil, kostelijk en goed, hoe zeer de indeeling juister zou zijn, indien hier de rede van dolle ossen was; maar wij zetten het evenwel, om niet eens van een' vetweider te spreken, den stelselmatigsten kop, om hier dadelijk eenstemmig met den Schrijver te rangschikken. Dit gebrek is wel eenigzins door een alphabetisch register, aan het einde des boeks geplaatst, verholpen; maar waarom de chronologische orde, in dit werk, niet ter zijde gesteld, en alles alphabetisch behandeld? - Ook had, onzes bedunkens, de opgave der titels van de aangenomene en nu in te voeren Wetboeken kunnen achterwege blijven; het korte nut daarvan kan, tegen de daardoor veroorzaakte meerdere kostbaarheid en omslagtigheid des werks, niet opwegen.
Overigens wenschen wij den Schrijver, die allen lof verdient, van harte geluk met zijne welvolbragte taak; doch hopen tevens, in het belang van staat en schatkist, dat het openbare bestuur, in al deszelfs deelen