de vraag overig, wat de Schrijver er heeft bijgevoegd. Wanneer wij nu beweren, dat dit hoofdzakelijk nederkomt op hetgeen sedert 1787 tot op onzen tijd te Woerden is voorgevallen, gelooven wij, noch den Schrijver noch zijn werk te hebben te kort gedaan. De verdere bijvoegsels zijn gering en waarlijk van weinig belang.
Er viel ten aanzien der vroegste tijden iets meer van Woerden mede te deelen. Hetgeen in eene Geschiedkundige Plaatsbeschrijving vooral vereischt wordt, is, dat men naauwkeurig de vroegste vermelding der plaats opgeve. Ten dezen zegt de Schrijver (bl. 10): dat, volgens eenen ouden Schrijver, het Slot te Woerden in 1160 gesticht is, en dat men de Heeren van Woerden reeds in 1165 genoemd vindt. Dit is zoo: maar alting haalt, in zijne Notitia Germ. infer. op het woord Woerden, Diploma's aan van 1131, 1165 en vervolgens, waarin Heeren van Woerden voorkomen. Het is waar, dit Charter van 1131 is ook door ons vergeefs gezocht; maar, daar alting er toch uitdrukkelijk dat van 1165 bijvoegt, is hier moeijelijk aan eene drukfeil te denken. Het ware niet onbelangrijk geweest, zoo de Heer groeneyk dit punt opgehelderd had, al ware de uitkomst negatief geweest. - Ook verwonderde het ons, hier niets te vinden van de vier Heeren van Woerden, allen herman genaamd, van welke de laatste zulk een gewigtig aandeel gehad heeft in den moord van Graaf floris den V. Deze geschiedenis had hier beknoptelijk behooren vermeld te worden.
Op bl. 1 leest men: Woerden is van eene oude stichting en heeft veel vroeger aanwezen gehad dan het Kasteel. Deze opgave is stellig: maar op bl. 11 daarentegen vindt men: Het is zeer onzeker of men het stichten der Stad vroeger dan van het Kasteel moet nemen: de oudste verhalen echter schijnen het laatste aan te nemen. De Schrijver zal ons wel willen toestemmen, dat deze beide plaatsen lijnregt met elkander strijdig zijn.
Met meer zorg is het beschrijvende gedeelte van dit werk bearbeid. Wij hebben hieromtrent geene aanmerkingen. Alleen zijn zulke opgaven van Weeshuizen, Gemeenelandshuizen enz. uit haren aard droog, aan den inwoner bekend, en voor vreemdelingen min belangrijk. Zij willen daarom wel afgewisseld zijn met meer algemeen belangrijke opmerkingen, korte oudheidkundige uitstappen of dergelijke, gelijk dit in andere Stedebeschrijvingen met vrucht gedaan is.