goeding van een Voorberigt, en wordt medegedeeld in den bekenden luimigen trant van krom. Wij zijn nu niet in die stemming, dat wij van dit Gesprek iets verder kunnen zeggen, dan noodzakelijk is, om de eerste aanleiding tot dezen Roman aan den dag te brengen.
Eene lastige kwaal, welke hem in den winter, vooral bij noordelijke winden, de ademhaling in het gaan belemmerde, hield hem, gedurende de laatste jaren, dikwijls in huis en in het hoekje van den haard. Het Programma der Maatschappij Tot Nut van 't Algemeen wekte zijne aandacht, en de gevraagde Geschiedenis, in den trant van Gumal en Lina van lossius, was alzoo de aanleiding tot de Geschiedenis van Henriëtte Stolp. Hoewel krom's ingediende stuk afgekeurd werd, geschiedde die afkeuring op zulk eene wijze, dat hij geene dringende uitnoodiging behoefde, om dit zijn werk onder eigene vlag in zee te doen gaan. Dit deelen wij mede, niet om de Beoordeelaars der loffelijke Maatschappij ten toon te stellen; ook krom noemt hunne uitspraak billijk; maar omdat natuurlijk nu, door die Prijsvraag, deze Geschiedenis eenigzins anders is geworden, dan wel zou hebben plaats gehad, wanneer krom meer onafhankelijk zijn eigen plan had uitgevoerd. Of nu juist daardoor Henriëtte Stolp belangrijker is geworden, dan niet, is en blijft een onopgelost vraagstuk. Naar onze gedachten is de Geschiedenis nu voor het Algemeen belangrijker geworden, omdat, hoewel Henriëtte Stolp meer onder beschaafden wordt voorgesteld, toch het geheele stuk nu meer is bewerkt geworden voor de behoeften van minder beschaafden. Wij keuren het daarom goed, dat krom zijne Henriëtte Stolp in geen ander kleed gestoken heeft, dan hij haar aan de Maatschappij Tot Nut van 't Algemeen heeft aangeboden. De ondervinding heeft ons reeds geleerd, dat velerlei soort van menschen deze Geschiedenis met genoegen en nut zal blijven lezen.
Men zal van ons niet vergen, dat wij eene dorre schets leveren van deze, zoo als zij op het titelblad te regt genoemd wordt, onderhoudende Geschiedenis. Van gewone Romans begeert men dit niet, omdat men het aangename der verrassing zelf smaken wil. Maar van dezen Roman is het onmogelijk, in kort bestek het beloop der geschiedenis op te geven. Alles hangt hier op het naauwst aaneen. De gesprekken en onderwijzingen laten zich zoo min van de geschiedenis afscheiden, als deze van gene. Hoofdzakelijk geeft krom