Beknopte Geschiedenis van Griekenland, enz. Naar het Engelsch van Dr. Goldsmith. Tweede verbeterde en vermeerderde Uitgave, door P.N. Muyt. Te Zaltbommel, bij J. Noman. 1824. In kl. 8vo. f :-40.
Kort Overzigt der jongste Gebeurtenissen in Griekenland. Te Zaltbommel, bij J. Noman. 1825. In kl. 8vo. f :-20.
De vermaarde Dr. goldsmith gaf in het jaar 1776 te Londen in twee deelen zijne geschiedenis van Griekenland uit. Deze geschiedenis vond grooten bijval, bijzonder in eenen tijd, waarin men over 't algemeen minder in dit vak werkte, dan naderhand en thans. De verdienstelijke christ. dan. beck vertaalde dezelve in 1792 in het Hoogduitsch, waarvan daarna, zoo wij ons niet bedriegen, een herdruk is verschenen. In het jaar 1808 kwam er te Amsterdam een leesboek te voorschijn, verkort naar het Engelsch van goldsmith. De Heer muyt heeft dat leesboek, wat taal en stijl betreft, gezuiverd, en zich nu bediend van de aanmerkingen, hem bij de eerste uitgave gemaakt.
Na Dr. goldsmith is er veel over Griekenland geschreven. Men heeft vele zaken uit een ander oogpunt beschouwd, vele dwalingen verbeterd, en de bronnen voornamelijk veel naauwkeuriger waargenomen. Hieruit volgt, dat men thans zoo niet alles, wat goldsmith schreef, voor echt moet naschrijven. Wij zullen dit ophelderen door een voorbeeld, hetwelk nu algemeen bijna bekend is. Bl. 47 wordt gezegd, dat pericles een bijzonder belang had in het verwekken des Peloponnesischen oorlogs, omdat hij den staat veel schuldig was en geene rekenschap konde doen. Nadat Prof. wyttenbach de bronnen, waaruit dit vertelseltje gevloeid is, heeft aangetoond, gelooft geen mensch daar meer aan. Zulke en dergelijke zaken had een bewerker van leesboeken voor de scholen moeten veranderen en verbeteren. Aan drukfouten in eigennamen ontbreekt het, al dadelijk in den Inhoud, niet; Urgos, Mardoning, enz. Andere fouten heeft de Heer muyt nageschreven uit de vertaling van 1808. Zoo lezen wij bl. 43 van een gevecht bij Tangora. Ook in de uitgave van. poster staat Tangora, in plaats van Tanagra. Bl. 31 en vervolgens noemt muyt de geboorteplaats van aristoteles Hagyra. Waarom? Omdat Hagyra staat in de uit-