Eenvoudige en gemakkelijke Aanwijzing om de Stenographie, of kunst van snelschrijven, door middel van slechts twee Karakters, in een' zeer korten tijd te leeren en te beoefenen. Volgens de uitvinding van den Heer Dr. Erdmann, Lijfarts des Konings van Saksen. Door P.G. Witsen Geysbeek. Tentandum est. Te Amsterdam, bij de Gebroeders. Diederichs. 1827. In gr. 8vo. 16 Bl. f :-45.
Ja, het is te proberen! (tentandum est.) Den breeden titel (een waterhoofd) schreven wij af, om des te korter te kunnen zijn. De voordeelen der Stenographie van erdmann worden gezegd hierin te bestaan: 1o. dat zij geschikt is voor alle talen, in welke ons alphabet gebruikelijk is; 2o. zoo wel tot het drukken van boeken (nu ja!) als tot handschrift; en 3o. dat zij in een paar uren te leeren is. (Begrijpen, o ja! maar leeren?..... Ongeveer even zoo als de kunst om in zes maanden Professor te worden.) - De Lezer oordeele!
Men moet zich bedienen van horizontaal gelijnd papier, even als de muzijk, alleen met dit onderscheid, dat men twee, in plaats van vijf lünen noodig heeft. Men scheidt ieder woord af door streepjes, even als de maten in de muzijk. Nu worden voor de vokalen vijf stippen, voor de medeklinkers b, c, d, f, g horizontale streepjes, voor de h, k, l, m, n perpendiculaire streepjes, voor de p, q, r, s, t schuine streepjes van de regter- naar de linkerhand, en voor de y, w, x, ij, z even zulke streepjes van de linker- naar de regterhand, als bepaalde teekens, aangenomen. Elk dezer teekens duidt bepaaldelijk deze of gene letter aan, naar gelange die teekens, juist gelijk de muzijknoten, tusschen de beide lijnen zijn geplaatst; b.v. de stip boven de eerste lijn is a, die op of in dezelve e, die in het midden derzelve i, die op of in de tweede lijn o, en die onder de tweede lijn u; en op gelijke wijze voor de medeklinkers. (De punctuatie kan men onder elke woordäfscheiding aanbrengen.)
Charlatanerie a part: de theorie, gelijk men ziet, is niet moeijelijk; maar de praktijk?.....