dat hij, op zijn minst, bekwaam is voor den letterkundigen post, dien hij bekleedt. Hij deelt ons iets van zijnen levensloop mede; maar op eene te korte en te zedige wijze, dan dat wij daarmede volkomen bekend worden. Het blijkt alleen, dat hij, sedert zes jaren, zijne vorige studiën weder opgevat heeft, en, reeds Praeceptor zijnde aan de Haarlemsche school, naar stoffe voor eene Akademische Dissertatie rondzag. In de keus was zijn vroegere leermeester, de Hooggel. Heer van heusde, zijn raadgever
Herodotus ligt ten grondslag voor deze wijsgeerige behandeling der Grieksche Orakels; ja men zou bijkans kunnen zeggen, hetgeen de titel der Dissertatie evenwel niet opgeeft, dat herodotus alleen en uitsluitend door den Heer merxlo geraadpleegd is. Het ligt wel min of meer in den geest der Utrechtsche manier van behandeling, dat men, in de bewerking eener zuiver letterkundige of wijsgeerige stoffe, zich uitsluitend bij éénen enkelen ouden Schrijver bepaalt. Het is wel waar, dat hierdoor zulk een Schrijver grondig onderzocht, naauwkeurig beoordeeld, en op zijne juiste waarde geschat wordt; maar de beschouwing van het onderwerp zelf kan hierdoor in volledigheid verliezen, en de onderzoeker gevaar loopen, zijne stoffe al te eenzijdig te beschouwer.
Op pag. 42 en volg. handelt de Heer merxlo over den invloed van het Orakel op de Grieksche wetgeving. Herodotus leverde hem niets anders op, dan alwat lycurgus betrof: en de wetgeving van solon zou onaangeroerd hebben moeten blijven, indien merxlo niet eene plaats van plutarchus gebruikt had, die hieromtrent eenen wenk geeft. Had hij dezen engen kring niet rondom zich getrokken, dan zou hij niet noodig gehad hebben, zijnen lezeren voor bovengemelden uitstap bijna zoo veel als verschooning te vragen.
Wij maken evenwel voor deze schoone Dissertatie gaarne eene uitzondering. Het godsdienstig gevoel van herodotus was oorzaak, dat geen Orakel, dat eenigen invloed op de geschiedenis der volken had, zijne aandacht ontging; en hij blijft dus, zoo al niet uitsluitend, ten minste de rijkste bron voor eene behandeling der Grieksche Geschiedenis, uit het wijsgeerig oogpunt, dat merxlo gekozen heeft.
Wij zullen eene korte opgaaf der hier behandelde hoofdpunten mededeelen.
In eene inleiding wordt de waarheidsliefde van herodo-