zijne verbazing over de groote dosis opium-tinctuur te kennen gaf, en meende, dat zulks den patiënt ligt kon dooden, wees de doctor op een ander glas, en beval hem, daarvan te nemen: in dit glas was spiesglasboter. ‘Dit is immers vergif,’ zeide de apotheker. ‘Nu, neem dan maar wat anders, dat geen kwaad kan,’ zeide hierop de arts. Zulke voorvallen hebben dagelijks plaats.
Voor iedere bijzondere ziekte zijn hier ook bijzondere artsen; zoo hebben de Perzianen den naam van enkel en alleen beenbreuken en ontwrichtingen te kunnen heelen; anderen genezen het rheumatismus, hoofdpijn enz.
Al deze gebreken waren nog te verhelpen, bijaldien de toestand der apotheken maar eenigermate beter ware, die zoo dikwijls de pogingen van een wezenlijk kundig arts verijdelen. Ik kan naauwelijks den ellendigen toestand derzelve schilderen; de beste daaronder is voorzeker nog oneindig slechter, dan in mijn vaderland de slechtste. De apothekers zelve hebben volstrekt geen begrip van de waardigheid en het gewigt hunner kunst, even zoo min als van chemie, botanie, warenkunde, natuurlijke historie, enz. De Turksche regering heeft ook in het geheel geene geneeskundige wetten, waarom zich tot doctor en apotheker kan opwerpen wie maar wil.
Men beoordeelt hier de deugd der apotheken naar het aantal en de grootte der in den winkel staande potten. Van deze pronken gewoonlijk die, met het opschrift: Theriak. van andromachus, van hippocrates, dioscorides, mithridates enz., in de nabijheid der vensters, waar men ook dikwijls bundels van kruiden, wortelen, bloemen, dieren en andere rariteiten opgehangen ziet. Men heeft apotheken van dertig, veertig, vijftig, honderd en meer potten. Naast den winkel is gemeenlijk een vertrekje met een fornuis en een' distilleerketel, hetwelk het laboratorium verbeeldt. De flesschen worden niet met kurk, maar met