Bouwstoffen ter oefening in het vertalen uit het Nederduitsch in het Fransch. Te Zutphen, bij H.C.A. Thieme. 1819. In kl. 8vo. 86 Bl. f :-6-:
Almanak voor het lager Onderwijs en de Opvoeding, uitgegeven door Leden van de Commissie van Onderwijs in Vriesland, voor het Jaar 1819. IV. Te Zutphen, bij H.C.A. Thieme. In 12mo. 112 Bl. f :-8-:
De zeer verdienstelijke Boekhandelaar thieme levert ons alhier wederom eenige geenszins onbelangrijke stukjes, waardoor hij het vak van Schoolwezen en Opvoeding bijzonderlijk aan zich verpligt.
No. 1 behelst vrij volkomen alles, wat dagelijks in den handel voorkomt, tot zelfs met het voorbeeld eener loopende rekening, gerigt naar de behandeling van een Engelsch kantoor. Overal zijn onder de brieven eenige gepaste Hollandsche aanmerkingen gevoegd, welke betrekking hebben tot den onderscheidenen stijl, zoo in de Engelsche als Nederduitsche taal. Voor zoo ver ons bekend is, overtreft dit werkje alles, wat te dezen opzigte het licht ziet.
No. 2 behelst, in drie afdeelingen van gesprek, verhaal en brieven, zeer wel datgene, wat de titel uitdrukt, en stelt onderaan, bij mangel van woordenboek, de Fransche bewoordingen en spreekwijzen. Bij de nalezing vinden wij wel de algemeene bedoeling op het gebruik der Fransche spraakregelen; doch zouden echter nog altijd de voorkeur geven aan eene geleidelijke ontwikkeling dier regelen, waarbij eene gestadige opklimming van het eenvoudige en gemakkelijke tot het zamengestelde en moeijelijke in acht genomen wierd.
No. 3 handhaaft volkomen de waardij der drie vorige uitgaven. Na den kalender vindt men het verslag wegens het lagere Schoolwezen in Vriesland; en het is niet dan met bijzonder genoegen, dat wij, in de 9 Schooldistrikten, 24 Onderwijzersgezelschappen ontmoeten. Voorts beveelt zich deze Almanak door de uitgezochte keur van aangename, onderhoudende, nuttige en belangrijke aanmerkingen, verhalen, dichterlijke uittrekselen, mengelingen, anekdoten, en geschied-, aardrijks- en natuurkundige bijzonderheden van Vriesland, welke wij alhier bij name niet kunnen opgeven. Deze Almanak verdient in ieders handen te zijn, wien het lager Onderwijs ter harte gaat; en wij verlangen zeer, dat het voorbeeld dezer bewerking en uitgave in alle overige Provinciën naauwkeuriglijk gevolgd worde.