dergelijke plaats had. Om hunne ellende te vermeerderen, verkeerden zij den meesten tijd in vreeze, om elk oogenblik, of althans eenmaal, met den kogel ter dood gebragt te zullen worden. Tusschenbeiden nogtans, voor het minst gedurende den marsch, komen ook gunstiger omstandigheden voor, vinden zij vooral bij landgenooten dikwijls troost of lafenis, en moesten wij zelfs wel eens lagchen om koddige tooneelen.
Als voltooijing van de geschiedenis des onderdrukten en bevrijden Nederlands is, dus, dit stukje niet zonder gewigt. Zoo de haat en vrees voor de Franschen nog eenige bevestiging noodig hebbe, zij is hier mede te vinden. Indien dit, in het bijzonder, het lot der krijgsgevangenen bij dat model van alle beschaving zij, dan durven wij elken braven soldaat gerustelijk raden, zich liever dood te vechten, dan ooit in hunne handen te vallen.
Wij laten hier, ter betere kennis, een deel volgen van 's mans eigene slotrede: ‘Ziet daar waarde lezer! het Eenvoudig Verhaal van de gevankelijke weggevoerden voormalige Haagsche Oranje Gardes, vergun den schrijver uwen aandacht te herrinneren, dat hij een lijst heeft opgegeven van hun die te Breda, in de gevankenis waaren, en hooger zijn opgezonden welke met elkanderen Agt-en-dertig waren, Zeven-entwintig Hagenaren, en Elf Boeren, nu volgt hier een lijst van hun, die na zoo veele rampen geleden te hebben; en drie-en-twintig weken als gevangenen onder de handen hunner woedende vijanden zuchten, en in een-en-twintig onderscheiden gevankenissen zijn opgesloten geweest, die twintig dagen, geboeid en gebonden, een-en-sestig uuren, zonder eenig spijs of drank onder het geleiden der Gendarmes te paard, en op sommige transporten daar bij vergezeld van grooten honden, even als redelooze dieren zijn voortgedreeven, en hoe ziek en zwak zij waren door felle slagen, met de blote kling op de rug, gedwongen wierden, waar onder sommige bezweeken, door vermoeijenissen en felle koude, vergezelt van de onreinheid en besmettelijke stank van veele gevangenissen, honger en gebrek, zeer veelen in de hospitaalen geraakten.’ - Van deze 38 man zijn slechts 15 behouden in het vaderland teruggekeerd!