het met twee pond regenwater af, laat het 24 uren lang staan, en doet dan eene once Arabische gom daarbij. Om het schimmelen tegen te gaan, hetwelk plaats heeft als de galnoten veel slijmdeelen bevatten, behoeft men slechts, volgens de waarneming van den Heer michaëlis, eenige kruidnagelen in het inkvat te werpen.
De zwarte ink laat zich ligt door verzuurd zoutzuur en verdund zwavelzuur vernietigen, en het bedrog heeft daarvan in de latere tijden ter vervalsching van belangrijke papieren gebruik gemaakt. Men is daarom bedacht geweest, eene onuitwischbare inksoort uit te vinden, dat is zulk eene, die zich aan het papier zoo vast hecht, dat zij zonder deszelfs weefsel aan te tasten, niet daaruit kan gewischt worden. Ter bereiding derzelver zijn verscheidene voorschriften bekend geworden, welke aan hun oogmerk zeer goed beantwoorden; onder anderen heb ik die best bevonden, welke de Heer michaëlis bekend gemaakt heeft. Men lost ¼ lood indigo in ½ once zeer sterk zwavelzuur op, verdunt de oplossing met 8 oncen water, en doet nu allengskens zoo veel ijzervijlsel daarbij, als ter verzadiging noodig is. Men giet het vocht van het nog onopgeloste ijzer af, en vermengt het met een afkooksel van 4 oncen galnoten, 2 oncen Kampechehout, met 2 mengelen water tot op ¾ mengel gekookt, en voegt nog zoo veel zwavelzuur daarbij, tot dat de vereischte zwarte kleur daar is, dan lost men nog eene once Arabische gom en eene halve once suiker daarin op.
Onder den naam van sympathetische ink verstaat men een vocht, dat geene merkbare kleur bezit, of ten minste, als men daarmede op papier schrijft, geen zigtbaar schrift nalaat, doch door het geschrevene warm te maken, of door behulp van andere zelfstandigheden, te voorschijn laat brengen. De Scheikunde geeft een groot aantal middelen op, om sympathetischen ink te maken. Zoo is bij voorb. de oplossing van kobalt in zoutzuur (zoutzure kobalt) zulk een vocht. Het laat op het papier geen zigtbaar schrift na, doch als men het papier warm maakt, komt het geschrevene met eene schoone kleur te voorschijn. Koud, wordende, verdwijnt dit schrift wederom, en verschijnt weder op nieuw, als het papier warm gemaakt