Thee, wier eerste bladeren geplukt worden, die zich naauwelijks ontwikkeld vertoonen aan de einden der kleinste takjes; hoe de bladeren grooter zijn, hoe zij minder kosten.
Keizerlijke Japansche Thee. De Thee, welke in Japan meest wordt gezocht, is die van Udsi, eene stad, nier verre van Mecao gelegen; zij is voor den Keizer en de Keizerlijke familie bestemd, en is zeer duur, uit hoofde van de uitgelezenheid harer bladeren, en haren fijnen en aangenamen geur.
Karavane Thee. Deze is geene andere, dan die door Karavanen te Petersburg wordt aangevoerd; zij heeft een zeer liefelijken violierachtigen reuk, welken de Thee, die over zee wordt aangebragt, niet heeft. De Chinezen beweren, dat deze geur niet natuurlijk is, en dat de Kooplieden haar denzelven geven.
Groene Thee. De groene Thee bestaat uit langwerpige bladeren, sterker gerold dan de Keizerlijke Thee, eenigzins groenachtig van kleur. De inzameling geschiedt in April en Mei.
Thee bout. De Thee bout, Bohea of roode Thee genaamd, bestaat uit al te sterk gerooste bladeren.
Thee Pekao. Dezelve heeft witachtige punten; hare bladeren zijn lang en smal. In Frankrijk wordt zij alleen als geneesmiddel gebruikt.
Thee Saot Chaon. Deze is van eene rosachtig zwarte kleur.
Thee Kamphou. Dezelve ziet eenigzins uit het groene.
Er zijn slechts vier soorten van Theeboomen, en de onderscheidene namen, die aan de Thee worden gegeven, hebben hunnen grond in den tijd, als zij wordt ingezameld, in de jonkheid of den ouderdom der plant, en in de onderscheidene provincien, alwaar zij gekweekt wordt.
De Japannezen en Chinezen gieten kokend water op de bladeren; zij gieten het aftreksel af; om de bitterheid te temperen, verlengen zij hetzelve met een weinig zuiver water. Wanneer de Indianen Thee drinken, houden zij een stukje kandijsuiker in den mond.
De Thee moet slap gedronken worden; al te sterk gedronken, doet zij het bloed te veel gisten: alsdan moet zij met water verlengd worden. Ik beklaag hen, die dit slechts warm water noemen; ik beklaag hen, omdat zij een af keer van het water hebben; nogtans is het noo-