Het Lyden en Sterven van den Zaligmaker der Wereld, beschouwd in Leerredenen, door J.G. Rosenmuller. Uit het Hoogduitsch. Te Rotterdam, by C. van den Dries en Zoon, 1803. In gr. 8vo. 414 bl.
Van dezelfde hand, (W.G.V.D.M.) die ons, in 't voorleden Jaar, eene Vertaaling bezorgd heeft van de Beknopte Handleiding van l.c.g. schmid, voor Leeraars van den Kristelyken Godsdienst, om verstandig en nuttig te prediken over de Lydensgeschiedenis van Jesus Kristus, wordt ons ook nu dit stel van Lydenspreeken van den ook by ons met roem bekenden rosenmuller, in een Nederduitsch gewaad, geleverd. Deze Leerredenen zagen reeds voor 20 jaaren, in 't Hoogduitsch, het licht, en zouden mogelyk toen, vertaald zynde, minder byval gevonden hebben, dan men nu, by 't leezend Publiek, dat op goede Kerkredenen prys stelt, mag verwachten.
De Eerw. rosenmuller heeft 'er zich byzonder op toegelegd, om de Karacters der persoonen, die door de Euangelisten worden ten tooneele gevoerd, en, bovenal, het alleruitmuntendst, het, in alle opzichten, bewonderenswaardig en onnavolgbaar Karacter van Jesus, met alle vlyt en zorgvuldigheid, te bestudeeren. Hy heeft getracht, in zyne voorstellingen, eene genoegzaame duidelykheid met het treffende te paaren, zonder te vervallen tot eene matte uitvoerigheid, of onwaardige speelingen van het vernuft, waardoor de verbeeldingskracht wel verhit, maar geenzins eene duurzaame overtuiging bewerkt wordt. En daarin is hy gelukkig geslaagd. Hy heeft zich, op eene ongedwongene wyze, van elke omstandigheid weeten te bedienen, om zorgelooze zondaars wakker te maaken, zwakken te versterken, deugdzaamen in hunne godvruchtige gevoelens te bevestigen, en droefgeestigen te troosten; en alzoo de Lydensgeschiedenis te leeren gebruiken, als wegwyzer, en tevens als een ryke bron van troost, in alle omstandigheden van dit leeven.
De geheele Geschiedenis wordt behandeld in agt-en-twintig Leerredenen. De eerste begint met Matth. XXVI:1-5. De laatste eindigt dit tafereel, met de geschiedenis van 's Heilands dood, Luc. XXIII:46-48.