De twee Systemas van het Contract Social, en de Natuurlyke Rechten van den Mensch; of de Gevoelens van Burke en Paine, ter toetze gebragt en wederlegd. Uit het Engelsch. Te Amsterdam, by Wessing en van der Hey, 1794. In gr. 8vo. 55 bl.
Geene Stelzels, ten opzigte van Staatkundige Grondbeginzelen, kunnen lynrechter tegen elkander overstaan, dan die der twee Schryveren burke en paine. De Schryver der gemelde Toetze tragt, naa eene algemeene aanmerking over de Stelzels op Onderstellingen gegrond, zo volledig en kort als doenlyk, de omstandigheden te bepaalen, welke den eersten oorsprong, en vervolgens den verderen voortgang, aan deeze Systemas gegeeven hebben, vóór dat hy de Systemas zelve ter toetze brengt. Dit gedaan hebbende, vaart hy voort, en dit over te neemen zal genoeg des Schryvers gevoelen aan den dag leggen.
‘In het Systema, het welk ik belyde (indien het een Systema kan genoemd worden, het welk ik als een Amulet tegen de Systemas beweer) in het Systema, het welk my leert, om het Heil der Maatschappy te beschouwen, als het eenig doel-einde van allen Burgerlyk gezag, en den eenigen grond van alle Staatsregt, en de maatregelen op te delven, welke tot dit heil moeten dienen, uit de omstandigheden, die my voor de hand zyn, kan niets onbestaanbaar weezen, met eenig verrukkelyk en verheeven gevoelen, het welk strekken kan, om het menschdom van onderdrukking te bevryden. Indien ik byzondere Privilegien eerbiedig, gelyk ik ze veelvuldig eerbiedig, eerbiedig ik ze niet om dat zy Privilegien zyn; maar om dat zy nuttig zyn. Indien ik oude instellingen verëere, verëer ik ze, niet om dat zy oud zyn, niet om dat ik, door de grootheid van oude magt, opgeleid worde tot eene slaafsche erkentenis van haare heiligheid; maar om dat ik weet dat 'er in den ouderdom voortreflykheden zyn, welke niets dan de ouderdom bezorgen kan; om dat ik