toneelstukken en televisiescenario's en is tevens literair redacteur bij een Zuidafrikaanse krant.
In november 1995 verscheen in Zuid-Afrika Relaas van 'n moord, het (autobiografische) prozadebuut van de dichter Antjie Krog waaruit een fragment werd gekozen.
Van Etienne van Heerden zijn twee prozastukken opgenomen. Het korte verhaal Tois en de tent dateert van vóór het annus mirabilis 1990 waarin Nelson Mandela werd vrijgelaten. In het fragment uit Die gas in rondawel Wilhelmina geeft Van Heerden op geheel eigen wijze inhoud aan de relatie Nederland/Zuid-Afrika. Deze tekst werd geschreven ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de werkgroep Kairos in Utrecht. Volgend jaar verschijnt bij Tafelberg in Kaapstad de complete roman, waarvan dit fragment deel uitmaakt.
De bijdrage van Henk van Woerden ten slotte omvat een fragment uit zijn tweede roman, Tikoes, die voorjaar 1996 bij uitgeverij Balans zal verschijnen. Dat ook het Nederlands een soepele taal kan zijn, blijkt overtuigend uit dit fragment.
Voor wat de poëzie betreft is gekozen voor dichters die in Nederland min (Krog, Du Plessis, Small, Stockenström) of meer (Breytenbach, Eybers) bekend zijn. In de afdeling Light Verse zijn bijdragen opgenomen van de Zuidafrikaanse cabaretier Pieter-Dirk Uys, de dichteres Wilma Stockenström en de dichter Adam Small.
De twee gedichten van Breyten Breytenbach komen uit Die hand vol vere, een selectie uit zijn poëzie die in Zuid-Afrika werd uitgegeven. Breytenbach leverde tevens de illustraties voor dit nummer. De bijdrage van Elisabeth Eybers omvat vijf nieuwe gedichten; de Engelse vertalingen zijn van haar eigen hand.
‘Langzaam maar zeker ontspint zich het verhaal van “Zuid-Afrika en zijn literatuur”’, schreef Gitte Postel in 1993. ‘De landsgrenzen fungeren als de kaft, en de teksten van schrijvers, critici en andere landgenoten lijken op te treden als de actieve elementen die elkaar bijstaan of bestrijden en voortdurend in dialoog zijn. Hoe meer je leest, hoe meer het beeld van Zuid-Afrika wordt uitgebreid en ingevuld.’
Dit Zuidafrikaanse nummer hoopt bij te dragen tot een verdere invulling van dat beeld. De keuze voor Afrikaanstalig werk houdt echter wel een forse beperking in: geen aandacht wordt besteed