aantallen vrouwen op die zijn meester in de verschillende landen aan zijn zegewagen heeft geklonken. In Italië zijn het er 640, in Duitsland 230, in Frankrijk 100 (een merkwaardig afgerond en ook enigszins pover aantal), in Turkije (dat in de zeventiende eeuw aan het Habsburgse rijk grensde en blijkbaar voor liefdesavonturen toegankelijk was) 91. Maar in Spanje ‘son gia mille e tre’. In totaal 2064 vrouwen, een indrukwekkend gezelschap lievelingen.
In Mozarts opera lijkt de held nog lang niet op zijn retour te zijn, hij is nog even hartstochtelijk op zoek naar een nieuwe prooi als vanouds, een man in de beste jaren van zijn leven. Wanneer wij veronderstellen dat Don Giovanni vijftien tot twintig jaar met zijn opwindende tijdverdrijf bezig is geweest, betekent het dat in het tweede geval 100 vrouwen per jaar voor hem zijn gevallen, in het eerste omstreeks 140, een respectabel gemiddelde van 2 vrouwen per week of zelfs 5 in de veertien dagen. Een niet geringe prestatie die wij pas naar waarde kunnen schatten door te bedenken dat Don Giovanni zijn kortstondige aanbedenen niet alleen moest zien op te sporen, maar zich ook van hun omstandigheden, hun gewoonten, hun doen en laten op de hoogte diende te stellen, teneinde hun gangen te kunnen nagaan, hun een briefje te doen overhandigen, hen aan te spreken, te bepraten, te vermaken, te overtuigen, over te halen, te verleiden. Ik zwijg nu maar van de praktische problemen met betrekking tot vervoer, huisvesting e.d.
Uit de klacht van donna Elvira valt op te maken dat Giovanni met op zijn minst een deel van die 2000 vrouwen vaker dan slechts een enkele keer het bed heeft opgezocht en zelfs met een aantal van hen schijnverlovingen heeft onderhouden alvorens de benen te nemen. Het ligt dus voor de hand te concluderen dat de Spanjaard praktisch elke dag met een vrouw moest slapen. Zijn smaak voor vrouwen, zijn buitengewone erotische eetlust zijn niet slechts een natuurlijke behoefte, maar vooral ook een niet aflatende dwang. Don Juan moet en zal met een vrouw naar bed.
Don Juan is een legende, een droomfiguur. Het bijzondere aan hem is niet zozeer zijn dwangmatigheid, die veel mannen met hem gemeen hebben, als wel een zo meedogenloze behoefte aan afwisseling als uit de opsomming van Leporello blijkt, een afwisseling waarvoor hij bereid is zijn leven in de waagschaal te stellen. Mannen hebben