Redactioneel
Het laatste nummer van jaargang twaalf alweer. Het werd tijd dat Tsjip/Letteren eens nadrukkelijk aandacht schonk aan een onderwerp dat de laatste jaren in toenemende mate belangrijk en expliciet werd in het literatuur- en kunstonderwijs: smaak en de ontwikkeling van smaak bij jongeren.
In navolging van en met enige afstemming op Bulkboeks Dag van het Literatuuronderwijs, jongstleden 1 november in de Rotterdamse Doelen, stelde de redactie een nummer samen met een aantal bijdragen over dit onderwerp. Zo opent Lilian van der Bolt met een inleidend algemeen stuk over smaakontwikkeling en daagt u (hopelijk) uit tot een subjectief en bescheiden zelfonderzoek. Joop Dirksen was een van de sprekers op de Dag van het Literatuuronderwijs; een schriftelijke weergave van zijn inleiding over het begeleiden van jongeren in hun smaakontwikkeling, nemen we graag op. Over dit onderwerp komt ook Jacques Dohmen, hoofdredacteur van Querido Kinderboek, aan het woord in een gesprek met Hannie Humme. Op de relatie tussen literatuur en film - een steeds actuele gezien het toenemend aantal verfilmde boeken, zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen - gaat Michel van der Maas in. Yolanda Kaufmann geeft weer hoe het zit met het verschil in smaak tussen kinderen en volwassenen die jeugdboeken beoordelen en welke rol perspectief hier in speelt. Wam de Moor gaat in zijn bijdrage in op twee recent verschenen lange gedichten en geeft suggesties wat een docent daarmee in de klas kan doen om te komen tot reflectie. Smaakontwikkeling rond poëzie bij zowel leerling als leraar.
Tussen de artikelen door vindt u uitingen van lezers en leerlingen, mensen die in het kort uiteenzetten wat hun smaak is, wat zij mooi vinden en waarom.
Illustratrice Irene Brouwer liet zich door het thema ‘smaak’ inspireren tot een aantal potloodtekeningen. Jacques de Vroomen heeft zijn column ook in stijl van smaak geformuleerd.
Buiten het thema vindt u nog een artikel: Hannie Humme voerde een gesprek met Philip Pullman, een Engelse jeugdboekenschrijver die voor de promotie van zijn trilogie Het gouden kompas in Nederland was.
Op naar een nieuwe jaargang. De redactie wenst u alle goeds voor 2003 en hoopt u te kunnen blijven informeren.
Anne-Mariken Raukema