Redactioneel
De komkommertijd is aangebroken: Nederland is op vakantie. Scholen zijn gesloten en veel bedrijven werken op halve kracht. En hoewel deze Tsjip/Letteren voor u ligt in oktober, als iedereen weer ‘gewoon’ aan het werk is, is het nummer gevuld in de komkommertijd. U zult er niets van merken: het is gevuld met enthousiaste en interessante artikelen.
Eigenlijk heeft deze Tsjip/Letteren zelfs twee thema's. Vóór de column van Jacques de Vroomen wordt er door verschillende auteurs aandacht besteed aan CKV. Dorus Luyckx, docent op een vmbo-school, vertelt hoe het vak op zijn school vorm heeft gekregen. Anne-Mariken Raukema had een gesprek met twee Rotterdamse musea, om te zien wat deze culturele instellingen hebben gerealiseerd met betrekking tot CKV op het vmbo. Ook wereldliteratuur is een onderdeel van CKV, maar dit geeft nogal eens wat frictie, zo laat Cor Geljon zien. Anne van Buul heeft als een van de eerste leerlingen te maken gekregen met de Tweede Fase en de bijbehorende profielwerkstukken. Haar werkstuk was een combinatie tussen filosofie en literatuur, een weerslag ervan vindt u in deze Tsjip/Letteren. De ideale Tweede Fase-docent wordt beschreven in het artikel van Marie-Louise Damen en Folkert Haanstra. Zij geven de resultaten van het CKV-1-volgonderzoek dat gaande is in Utrecht. En om u niet met lege handen te laten staan doet Jan Staes een prachtig uitgewerkt voorstel voor enkele lessen over literatuur, film en theater.
De illustraties in dit nummer zijn eveneens gerelateerd aan CKV: Irene Brouwer zocht een aantal CKV-werkstukken bij elkaar, gemaakt door haar leerlingen van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Met uitzondering van de illustratie op pagina 9, bevat Tsjip/Letteren deze keer dus werk van scholieren. Zo is de illustratie op het omslag het resultaat van de opdracht ‘Maak een zelfportret in de stijl van Jugendstil’, gemaakt door Frances de Haan.
Na de column vindt u drie artikelen over lezen. Helma van Lierop en Sandra van Bruinisse doen verslag van hun onderzoek, waarin zij docenten vroegen welke plek jeugdliteratuur in hun onderwijs inneemt. Karin Laarakker houdt vervolgens een pleidooi voor het gebruik van jeugdliteratuur in de Tweede Fase en Petra Gazendam laat ten slotte zien dat kinderen wel van lezen houden, al zouden sommige docenten die stelling niet automatisch willen onderschrijven.
En natuurlijk vindt u de gebruikelijke rubrieken, met voor de tweede maal ‘Aangenaam kennis te maken’.
Kortom: twee actuele onderwerpen - en meer - komen in deze Tsjip/Letteren uitgebreid aan bod. Hoezo komkommertijd? Veel leesplezier.
Mireille Oostindië