Redactioneel
Voorzienigheid of niet, opmerkelijk is het wel. Komt het eerste nummer van de twaalfde jaargang, over de liefde, gekoppeld aan de Boekenweek 2002, bijna van de persen en wordt de laatste kopij voor het tweede nummer - over de dood - gemaakt, maakt de CPNB het thema voor 2003 bekend. ‘De dood in de literatuur’, met als motto ‘Styx - leven en dood in de letteren’. Ronald Giphart gaat het Boekenweekgeschenk schrijven, naar eigen zeggen ‘over Eros en Thanatos, over de Liefde en de Dood.’
Het duurt nog negen maanden voordat het weer Boekenweek is, maar u heeft alvast het tweede nummer van jaargang twaalf binnen. Inderdaad, over de dood. De redactie heeft geprobeerd een aantal bijdragen te wijden aan de relatie tussen literatuur en de dood. Zo schreef René van de Kraats een uitgebreid stuk over Gerrit Achterberg, en vooral de mate waarin en de manier waarop literatuurmethoden met deze dode dichter omgaan. Redacteur Irene Brouwer, ook verantwoordelijk voor de beeldredactie van dit nummer, sprak met Ton Honig. Hij is docent onderwijskunde, studentenpastor, auteur van kinderboeken en begeleider van rouwgroepen. Zij hadden het over de rol die literatuur kan spelen in de rouwverwerking van jongeren. Dezelfde Ton Honig schetst hoe hij in de praktijk omgaat met scholieren en het verwerken van de dood van een naaste. Hij geeft aan de hand van concrete voorbeelden een vaak onthutsende werkelijkheid en beschrijft welke rol de school, het team kan spelen bij het verwerken van de dood bij adolescenten. Jan Staes, een nieuwe redacteur, bekeek hoe het thema ‘dood’ in verschillende literaire werken wordt benaderd. Joop Dirksen, redacteur van een van de eerste uren, gaat in op Willem Jan Otten, de auteur die wordt gedreven door de algemeen menselijke zaken die een ieder bezighouden: de elementaire driften, Eros en Thanatos, liefde en trouw, geloof en de dood. Ook de column van Jacques de Vroomen is geheel in stijl.
Daarnaast ook nog andere zaken: een interview met Aidan Chambers, die in april de Hans Christiaan Andersen-prijs kreeg in Bologna tijdens de jaarlijkse, internationale beurs voor kinder- en jeugdliteratuur. Niet over zijn primaire boeken, maar over de vraag in hoeverre zijn gedachtegoed ook voor het voortgezet onderwijs te gebruiken is. Vanuit wetenschappelijke hoek dit keer een bijdrage van Marianne Hermans en Hugo Verdaasdonk, beiden werkzaam aan de Letterenfaculteit van de Katholieke Universiteit Brabant - werkverband Marketing en Sociologie van het Boek. Zij gaan in op de veranderingen die het onderwijsbeleid heeft aangebracht in het literatuuronderwijs van vandaag, en de gevolgen daarvan. Ook hebben we een nieuwe rubriek: ‘Aangenaam kennis te maken’, en natuurlijk de gebruikelijke rubrieken: de boekbesprekingen en signalementen in de Leeswijzer, en de agenda.
Geen idee wat de ‘voortdurende werking van het Opperwezen op het geschapene, door onderhoud en bestiering’ (Van Dale) nog meer voor ons in petto heeft, maar dit nummer staat er. Veel plezier ermee en voor kritische reacties staat te redactie natuurlijk open.
Anne-Mariken Raukema