Redactioneel
Een nieuwe jaargang Tsjip/Letteren, met veel nieuwe redactieleden, zoals we u in het vorige nummer al konden melden. Na het verschijnen van het laatste nummer van jaargang elf deden zich nog enkele laatste redactionele wijzigingen voor: Anke Lavrijsen en Sylvia Thijssen verlieten de redactie. Zij hebben hun tijd anders nodig en kunnen geen uren meer vrijmaken voor Tsjip/Letteren. Jammer, maar heel begrijpelijk. Wellicht zal Anke Lavrijsen af en toe nog als auteur terugkeren. Voor de rubriek ‘Leeswijzer’ kregen we versterking van een nieuwe vaste medewerker, Bart Van Thielen. De eerste vergaderingen zijn al weer achter de rug en de samenwerking is veelbelovend. We hebben alle vertrouwen in deze nieuwe jaargang!
Als deze Tsjip/Letteren verschijnt, is de Boekenweek al achter de rug. Gewoontegetrouw hebben we er weer voor gekozen het thema van de Boekenweek te volgen in ons eerste nummer van deze jaargang. ‘Hebban olla vogala nestas hagunan, hinase hic enda thu, wat unbidan wi nu?’ De oudste Nederlandse zin ging al over de liefde, zo nu ook eens de Boekenweek. Anna Enquist schreef het boekenweekgeschenk en u kunt in ‘de Tsjip’ kennismaken met dit werk. Verder schrijft Joop Dirksen in het themagedeelte over de ‘liehiefde’ in het werk van Renate Dorrestein. Hannie Humme en Mireille Oostindië hadden een gesprek met Ted van Lieshout, die in 2001 de Nienke van Hichtumprijs won voor zijn boek Zeer kleine liefde. Marinda Verhoeven doet een suggestie over het gebruik van moderne films over de hoofse liefde in de literatuurles.
Ook buiten het thema bevat deze Tsjip interessante teksten. Zo vertelt Henk Langenhuijsen over een theaterstuk dat door het MUZtheater speciaal werd gemaakt en opgevoerd voor scholieren. Sander Turnhout doet verslag van de conferentie Het Schoolvak Nederlands, waarna Lia van Gemert haar bijdrage aan die conferentie op papier nog eens uiteenzet. Hannie Bruijnooge doet verslag van het project Bazar, zoals dat in Zeeland is uitgevoerd en nog steeds uitgevoerd wordt. Tot slot vergelijkt Marieke Verboord enkele CKV-methodes.
Uiteraard vindt u ook weer de rubrieken die u van ons gewend bent: de ‘Leeswijzer’, uitgebreid met de ‘Signalementen’, ‘Na schooltijd’ en de ‘Agenda’.
Veel leesplezier.
Mireille Oostindië