en joodse literatuurgeschiedenissen het thema waren, verscheen dit keer een bloemlezing waarin de Antilliaanse literatuur en geschiedenis centraal staat. Het boek biedt een breed beeld van de literaire en orale tradities van de eilandengroep. Bijna honderd verschillende auteurs komen aan bod, waaronder bekende als Cola Debrot, Boeli van Leeuwen, Frank Martinus Arion, Carel de Haseth en Tip Marugg. Zij worden afgewisseld met in Nederland minder bekende schrijvers die echter onmisbaar zijn voor de Antilliaanse cultuur.
Een deel van de originele teksten is vertaald uit het Papiamento en het Engels, waardoor er ook nog niet eerder in het Nederlands vertaalde teksten in de bloemlezing zijn opgenomen. Hierdoor ontstaat een literatuuroverzicht van de Nederlandse Antillen waarin alle belangrijke gebeurtenissen in de loop der eeuwen aan bod komen. De Spaanse en Nederlandse overheersers, slavernij, emancipatie, traditionele landbouw, de industrialisatie, toerisme en de autonomie.
Martine Letterie, Het dossier van Harry Potter & J.K. Rowling & woordenboek, Ellessy, 2001, ISBN 90 70282 86 0, f 24,95 / Bfr 439 / € 11,32
Zowel Harry Potter deel vijf als de film zullen in november 2001 verschijnen. De vier Harry Potter boeken die tot nu toe in Nederland verschenen, zijn een gigantisch succes en een ware hype. In Het dossier van Harry Potter & J.K. Rowling & woordenboek staat onder meer een uitgebreide biografie van schrijfster J.K. Rowling. De ideeën voor Harry Potter ontstaan tijdens treinreizen tussen Londen en Manchester. Door een scheiding is Rowling bijstandsmoeder, maar als de Harry Potter-boeken verschijnen en een enorm succes blijken, kan zij zich al snel miljonair noemen.
Behalve een biografie staan er vier uitgebreide besprekingen van de reeds verschenen Harry Potter-boeken, een analyse van de thematiek en een overzicht van de besprekingen in het boekje. Een personenlijst, een woordenlijst en een toverboekenlijst met vermelding in welk deel van Harry Potter ze voorkomen, en tot slot een lijst met spreuken en bezweringen uit de Harry Potterboeken maken het boekje redelijk compleet. Het enige dat ontbreekt is de Engelse benaming voor de personen, dat was handig geweest voor iedereen die de Engelse versies van Harry Potter naast de Nederlandse leest.
Herman Kakebeeke, Ik schrijf, ik schrijf wat jij niet schrijft, themasupplement 6 bij het handboek Het huis lijkt wel een schip, Stichting Kinderen en Poëzie, 2001
Leerkrachten die werken met het handboek Het huis lijkt wel een schip, kennen waarschijnlijk ook de themasupplementen van Herman Kakebeeke die verschijnen bij de poëziewedstrijd van de Stichting Kinderen en Poëzie. Het is vaak moeilijk om jonge kinderen op ideeën te brengen waar zij over kunnen schrijven, te ontdekken welke gedachten zij speciaal onder woorden willen en kunnen brengen. Door gedichten te rangschikken rondom een thema, heeft Kakebeeke de voorbereiding voor het geven van poëzielessen vereenvoudigd. In het supplement zijn ook gedichten van kinderen opgenomen, waarmee Kakebeeke aangeeft dat poëzie niet moeilijk hoeft te zijn om mooi te zijn.
Het supplement bevat zestig gedichten rondom vijftien thema's. Deze liggen dicht bij huis: familie, school, vriendjes, gevoelens en taal. Op de linkerpagina staan de gedichten voor kinderen uit de groepen drie tot en met vijf, op de rechter voor de groepen zes tot en met acht. In de inleiding staan algemene didactische aanwijzingen voor leerkrachten in het basisonderwijs die willen werken met poëzie. Het supplement is aan te vragen bij de Stichting Kinderen en Poëzie, telefoon (0416) 37 30 19.
Wim Daniëls, Van Dale Junior Spreekwoordenboek, Van Dale Lexicografie/Piramide, 2001, ISBN 90 664 8069 6, f 55, - / Bfr 1008 / € 24,85
Kinderen vinden spreekwoorden vaak lastig. Binnen een bepaalde context zijn ze nog wel te begrijpen, maar zélf de betekenis uitleggen is een moeilijk verhaal. Daar komen de problemen met letterlijk en figuurlijk om de hoek kijken. Pas als kinderen een jaar of tien zijn krijgen ze het verschil hiertussen door en vinden ze het spannend om zelf spreekwoorden te gaan gebruiken. In dit spreekwoordenboek kunnen tienjarigen zo'n 2.500 eigentijdse, veelgebruikte spreekwoorden en uitdrukkingen opzoeken waarbij zij een eenvoudige uitleg over betekenis, gebruik en herkomst kunnen vinden. Dat daarin ook vreemde talen een rol spelen, blijkt uit uitdrukkingen als ‘iemand zijn congé geven’, ‘dat is Chinees voor mij’ en ‘aan het eind van je Latijn zijn’. Voorbeeldzinnen uit de leefwereld van jongeren en tientallen kadertekstjes met wetenswaardigheden over spreekwoorden maken dit spreekwoordenboek tot een compleet naslagwerk en leesboek voor thuis of op school. Het boek biedt niet alleen de betekenis van spreekwoorden maar ook de herkomst. Daardoor verschaft het inzicht in betekenisontwikkeling, ontlening van woorden uit andere talen, verbasteringen en de invloed van bijvoorbeeld de bijbel, het weer en de televisie op het Nederlandse taalgebruik.
HH