Resultaten
Met betrekking tot leesbevordering heeft Van Vliet aan de verschillende uitgevers gevraagd naar een definitie van leesbevordering, het nut van lezen en het nut van leesbevordering. Alle uitgevers zijn het erover eens dat lezen nuttig is. Wel wijken ze af in gradaties van nut. Uitgeverij Zwijsen vindt het maatschappelijk nut net zo belangrijk als het cultureel nut. Querido spreekt naast leesplezier en cultureel nut van esthetisch effect. Ook uitgevers erkennen de verschillende manieren om het begrip leesbevordering in te vullen.
Niemand beweert dat ieder mens zou moeten lezen, maar door niet te lezen missen mensen veel plezier, leren ze wellicht minder over andere culturen en missen ze een middel tot ontspanning en ontsnapping aan de werkelijkheid.
Wat betreft de bekendheid bij de diverse uitgeverijen van onderzoek naar lezen en leesbevordering en wat de uitgeverij doet met de resultaten van een dergelijk onderzoek, waren de antwoorden minder positief dan werd verwacht. Alle uitgevers zijn als het ware passief op de hoogte van wat er in de wetenschap op dit gebied gebeurt en besteden enkel aandacht aan onderzoek dat direct voor hen van belang is. Biblion volgt het onderzoek op de voet, Bulkboek is bekend met onderzoek op het gebied van literatuuronderwijs en Zwijsen volgt het onderzoek over lezen en leesonderwijs.
Er is nogal wat verschil in het leesbevorderingsbeleid dat de uitgeverijen voor adolescenten hanteren. Niet alle uitgeverijen hebben een speciaal beleid omtrent boeken voor jongeren. Dit geldt voor De Geus, die zich in het geheel niet richt op die leeftijdscategorie, en voor Biblion en Zwijsen, die geen literatuur uitgeven en dus vanzelfsprekend ook geen speciaal beleid voeren omtrent boeken voor adolescenten. Overigens heeft De Geus één auteur, Els de Groen, die nu heel bewust voor middelbare scholieren gaat schrijven, omdat er naar haar idee te weinig geschikte literatuur is.
Naast het leesbevorderingsbeleid heeft Van Vliet gevraagd in hoeverre de uitgeverij boeken aanbiedt voor adolescenten en wat deze boeken geschikt maakt voor adolescenten.
Querido maakt onderscheid tussen boeken voor twaalfplussers en boeken voor vijftienplussers. Dit onderscheid kenmerkt zich naast inhoudelijke componenten ook in de vormgeving van de boeken. De covers van de paperbacks voor twaalfplussers zijn geïllustreerd; de boeken voor vijftienplussers hebben een foto op het omslag. De boeken zijn geschikt voor de bedoelde leeftijden omdat de hoofdpersoon vaak een leeftijdsgenoot is.
Lemniscaat en Van Holkema & Warendorf geven minder boeken voor jongeren uit dan Querido en Gottmer, maar ook bij deze uitgeverijen geldt dat de boeken zich kenmerken door een voor jongeren herkenbare problematiek en een bepaalde stijl. Bij Lemniscaat en Van Holkema & Warendorf wordt echter nauwelijks uitgegeven voor vijftienplussers. Voor de leeftijdsgroep twaalf tot vijftien jaar wordt wel veel gedaan aan de promotie van deze boeken. Beide uitgeverijen richten zich met hun fonds niet speciaal op de oudere leeftijdsgroep, want dat is een moeilijke leeftijdsgroep waar je niet zo gemakkelijk boeken aan slijt. Als er zich een auteur voordoet die een boek geschreven heeft dat juist wel voor deze groep geschikt is, willen ze het wel uitgeven. Het fonds van Gottmer kent een doorgaande lijn; ook zij geven boeken voor vijftienplussers uit. Deze boeken kenmerken zich, net als bij Querido, door een meer volwassener omslag, vaak met foto in plaats van met tekening.
De cover speelt een essentiële rol in de keuze van de jongeren; daarnaast spelen de SYPRAB-gids (Shock Your Parents Read A Book), de Jonge Jury, advertenties en promotie op scholen een belangrijke rol. Lemniscaat geeft daarnaast nog de Lemniscaatkrant uit. Natuurlijk worden de boeken ook via de aanbiedingsbrochures aan de boekhandel en pers aangeboden, maar dan is het toch de boekhandel die ervoor moet zorgen dat de boeken op de juiste plek in de winkel liggen om ze bij de juiste doelgroep te krijgen.
Bulkboek richt zich bij uitstek op middelbare scholieren. In de Bulkboekreeksen en de Penta Pockets zitten boeken die volgens Bulkboek geschikt zijn voor middelbare scholieren. Ze richten zich echter niet op jeugdliteratuur; dat hoort naar hun idee bij de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Jongeren vanaf een jaar of vijftien, zestien zouden in staat moeten zijn om volwassenenliteratuur te lezen.