Leeswijzer
Als een vogel in een kooi
Charlotte Gingras
Averbode, 2000
f 22,50 / Bfr 395
Je bent 15, je houdt van dieren en van tekenen en je zou graag heel veel vrienden willen hebben, maar die heb je niet. Bovendien zijn je vader en je moeder zo goed als uit elkaar. Van niemand krijg je de aandacht die je verdient. Het is een situatie die niet denkbeeldig is voor heel wat jonge mensen. Omwille van die grote herken- en inleefbaarheid maakte Charlotte Gingras van deze probleemsituatie dan ook een verhaal. Dat verhaal gaat over Mira, een meisje dat op een dag geconfronteerd wordt met een nieuwe leerling in de klas. Die leerling heet Cath en ze is
niet alleen bloedmooi, maar ze weet ook van aanpakken. Mira begrijpt dat Cath anders is dan zij zelf, niet zo zwijgzaam namelijk en helemaal zonder scrupules. Dankzij Cath leert Mira dat ze voor zichzelf moet opkomen. Beetje bij beetje komt ze ook tot het besef dat ze niet zomaar iemand, maar op haar manier uniek is.
Toch komt het tussen Cath en Mira tot een breuk. Mira wil zelfs nooit meer nog een vriendin. Wanneer op de koop toe haar vader sterft, stort Mira's wereld helemaal in elkaar en ten einde raad slaat ze op de vlucht. Dit is meteen het hoogtepunt van het spanningsweb dat rond de figuur van Mira in het verhaal wordt opgebouwd. Als lezer vrees je zelfs even dat het met Mira verkeerd zal aflopen. Gelukkig is dat niet zo, want Mira vlucht in de armen van een therapeute bij wie ze langzamerhand gaat inzien dat ze de vrijheid waarnaar ze verlangt niet zal krijgen als ze die niet zelf neemt. Het verhaal over Mira wordt met andere woorden het verhaal over iemand die er na heel wat vallen en opstaan uiteindelijk toch in slaagt het negatieve zelfbeeld definitief van zich af te gooien. Uit dit alles mag blijken dat het hier om een uiterst gevoelige adolescentenroman gaat die sterk symbolisch geladen is.
Heel wat jonge lezers zullen zich dan ook met Mira kunnen identificeren en dat maakt het net zo boeiend om met het boek eventueel ook in de klas aan de slag te gaan. De subtiele verkenning van Mira's gevoelens kan namelijk leiden tot een boeiend klasgesprek. Bovendien is het verhaal bijzonder vlot en beeldrijk geschreven en dat is voor de leerkracht Nederlands altijd mooi meegenomen. Wat mij betreft kreeg het boek in 1999 dan ook terecht de Prix du Gouverneur Général, de hoogste literaire bekroning in Canada. Benieuwd of u het met me eens bent.
SDJ