Nederlandse Taalunie viert twintigjarig bestaan
Infobeurs Nederlands
Sint-Pietersabdij Gent
4 t/m 6 mei 2000
Van 4 t/m 6 mei 2000 wordt in Gent een ‘informatiebeurs’ over het Nederlands gehouden. De Nederlandse Taalunie organiseert de beurs ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van het Taalunieverdrag.
Wat zijn de nieuwste leermiddelen voor taalonderwijs Nederlands, hoe staat het met de automatische spraakherkenning voor het Nederlands, hoe kan ik van schrijven mijn brood maken, aan welke elektronische vertaalhulpmiddelen heb je echt iets bij het vertalen? Op al zulke vragen geeft de Infobeurs Nederlands een antwoord.
De beurs is een leerzame en onderhoudende tentoonstelling over het Nederlands. Rond de zestig bedrijven en organisaties uit Nederland en Vlaanderen presenteren producten, diensten en kennis over, met en voor het Nederlands: de taal, de letteren, het leren van de taal, het werken met de taal. De exposanten zijn uitgeverijen van taalboeken en leermiddelen, ontwikkelaars van elektronische taalhulpmiddelen en taal- en spraaktechnologie, beleidsorganisaties op het terrein van taal, letteren en taalonderwijs, onderwijsspecialisten, verenigingen van tekstschrijvers en vertalers, enzovoort. Zij willen niets verkopen, zij willen informeren, communiceren, ervaringen met en plezier in de Nederlandse taal met de bezoekers delen.
De Infobeurs Nederlands is vooral bedoeld voor ‘professionele’ taalgebruikers: al degenen die op de een of andere manier van het Nederlands hun vak hebben gemaakt. Leraren en docenten Nederlands in alle typen en niveaus van onderwijs, tekstschrijvers en journalisten, taal- en communicatieadviseurs, vertalers en tolken, redacteuren en uitgevers, neerlandici, taalkundigen... al deze groepen kunnen op de beurs veel van hun gading vinden.
Bezoekers kunnen niet alleen kennisnemen van het informatieaanbod op de beursstands, computer- en multimediapresentaties bekijken, vragen stellen aan en van gedachten wisselen met exposanten, maar ook deelnemen aan de verschillende activiteiten die in de marge van de tentoonstelling worden georganiseerd. Er zijn korte lezingen, workshops en discussiebijeenkomsten rond enkele centrale thema's: taal- en spraaktechnologie; moedertaalonderwijs Nederlands en onderwijs Nederlands als tweede taal; literatuuronderwijs; taal, tekst en communicatie; vertalen.
De Taalunie zal tijdens de beurs een ‘portaal-website’ voor het Nederlands lanceren, die ze in de komende jaren wil uitbreiden tot de snelste en breedste internettoegang voor iedereen die iets over het Nederlands wil weten. Deze virtuele omgeving voor het Nederlands, het Taalunieversum, zal op de beursdagen uitgebreid worden gedemonstreerd. Ook vindt tijdens de beurs de presentatie plaats van het jubileumboek van de Taalunie: Beeld van een taal. Een zeventigtal bekende en onbekende Nederlanders en Vlamingen vertellen hierin op humoristische of ontroerende wijze wat het Nederlands voor hen betekent.
De locatie van de beurs is de sfeervolle, pas gerestaureerde Sint-Pietersabdij in Gent - de stad waar zich tal van evenementen concentreren ter herdenking van de vijfhonderdste geboortedag van Keizer Karel V. De viering van twintig jaar Taalunie sluit aan bij de manifestaties in het kader van het Keizer Kareljaar. De projecten waarmee de Taalunie haar lustrum onder de aandacht wil brengen, genieten dan ook de steun van het Comité Keizer Karel van de Vlaamse Gemeenschap, de provincie Oost-Vlaanderen, de stad Gent en Universiteit Gent.
De toegang tot de Infobeurs Nederlands is gratis.