Redactioneel
Over het thema van dit nummer valt eindeloos veel te zeggen. Dat mijn, uw, onze en hun God niet één en dezelfde zijn, het zou ons kunnen verleiden tot een panopticum aan godsbeelden. Maar we hebben ons, hoe weinig multicultureel ook, beperkt tot een reeks bijdragen rond de God van Nederland, van West-Europa, de christelijke God, die door Nescio ter verantwoording wordt geroepen en in wie diezelfde schrijver toch degene zag die de volmaakte orde representeerde in zijn natuur, voor Nescio zijn schepping bij uitstek tegenover de chaos die wij mensen ervan plegen te maken. Speur ernaar in zijn zo prachtig door Lieneke Frerichs verzorgde Verzameld Werk.
Wij vroegen Kees Fens naar zijn opvattingen en hij gaf ze. Opvattingen van duidelijk bovenmoerdijks katholieke herkomst. Zoals ook te vinden in de beschouwing die Aad Vooges, Benedictijn, schreef naar aanleiding van De celestijnse belofte over ervaringsgeloof en geloofservaring. Naar onze mening niet zonder betekenis voor een didactiek die zozeer met ervaringen is verbonden als de onze. De wereld van de katholiek is verweven met de liturgie van de mis. In de roman Ave Verum Corpus van Désanne van Brederode contrasteert deze opvallend met het jachtige bestaan van de stadsnomade. Ons boek voor de les of leeskring. Opvattingen ook van protestants-christelijke herkomst: Hans Ester schrijft over betekenis van de bijbel voor onze taal en cultuur, ook na de saecularisatie. Jaap Goedegebuure beschrijft de gereformeerde context waarin zijn kennis van de bijbel zich ontwikkelde.
En dan is er de navertelling van de Torah-verhalen door Nico ter Linden, wiens boek Het verhaal gaat...een daverend - en terecht - sukses is. Waar we in het verband van het literatuur- en kunstonderwijs dan ook op uitkomen is de plaats van de bijbelse geschiedenis. We pleiten voor terugkeer daarvan op school, in basisvorming en tweede fase. Ter Lindens boek biedt daartoe mogelijkheden, de Legendarische bijbelverhalen kunnen daaraan voorafgaan. Ellen van Wolde is een van de deskundigen die aangeven wat zij de meest interessante bijbelse teksten voor het literatuuronderwijs vinden. Vanuit poëtisch oogpunt zouden in het bijzonder de psalmen aandacht verdienen. We praten met een kenner daarvan, de benedictijn en neerlandicus Frans Berkelmans.
Een vondst in een boekenstalletje maakte een duik mogelijk in het didactische diep van de bijbelse geschiedenis van een halve eeuw geleden. Curieus, maar mogelijk ook inspirerend. De bijbel leeft ook in de musea die we bezochten, het Catharijneconvent in Utrecht en het Bijbels Openluchtmuseum in de Heiliglandstichting bij Nijmegen. Kunstfilosoof Daan Van Speybroeck schetst een panorama van godsbeelden in de moderne beeldende kunst. Zo kan de bijbel een thema worden in culturele en kunstzinnige vorming. We danken Van Speybroeck voor de litho's van de jonge Franse kunstenaar Loïc Le Groumellec die we in dit nummer mogen afdrukken. Het tegendraadse geluid van columnist Jacques de Vroomen rondt het thema af: een contrapunt.
Behalve het thematisch gedeelte biedt dit nummer voortgaande studie van de mogelijkheden om tot een betere literaire vorming te komen. Docente Els van Geene houdt een hartverwarmend pleidooi voor meer poëzie in het onderwijs.