Wie dit niet leest
Het mooiste boek heb ik dit keer voor het laatst bewaard. Gebr. van Ted van Lieshout gaat over twee broers, Marius en Luuk. Marius is een half jaar geleden gestorven aan een veel te laat onderkende zeldzame ziekte. Zijn moeder geeft te kennen de volgende dag al zijn spulletjes ritueel te gaan verbranden. Luuk, die dat niet helemaal begrijpt, besluit om Marius' dagboek te redden om op die manier tenminste één bewijs van diens bestaan over te houden. Hij neemt zich voor Marius' privacy te respecteren en het dagboek alleen te gebruiken om op de lege bladzijden zelf te schrijven, maar gaat natuurlijk door de knieën en gaat Marius zijn aantekeningen lezen.
Die blijken voornamelijk over Luuk te gaan, waarop deze naturlijk gaat reageren. Zo ontstaat een posthume dialoog, die heel boeiend is.
Marius komt op deze manier weer centraal te staan in het leven van Luuk, die zich de laatste jaren een beetje van Marius had afgekeerd. Hij had namelijk ontdekt dat hijzelf homo was, maar ook dat Marius het ook was. Luuk heeft zich daardoor schuldig gevoeld, want hij meent het verkeerde voorbeeld gegeven te hebben. Al schrijvende kan Luuk zijn verwarde gedachten ordenen en mede daardoor helderheid krijgen over zichzelf en een soort verzoening met de dood van zijn broer bereiken.
Gelukkig is Van Lieshout erin geslaagd zijn lezers geregeld de ontsnapping van de humor te bieden, waardoor dit zware thema een allesbehalve zwaar boek heeft opgeleverd. Wie dit niet leest, doet zichzelf tekort en wie zijn leerlingen dit boek onthoudt, mag van liefdeloosheid beticht worden.
Anton Quintana, Het boek van Bod Pa, Querido 1995, f 34,90
Per Nilsson, Het lied van de raaf, Lemniscaat 1996. f 29, 50
Frances Temple, Vannacht op zee, Lemniscaat 1995. f 22,50
Ted van Lieshout, Gebr. Van Goor 1996 f 22,90.