Van Bestuur en Werkgroepen
Van de Stuurgroep Profiel
Tweede Fase Voortgezet Onderwijs
Van de stuurgroep Profiel Tweede Fase Voortgezet Onderwijs ontving het bestuur van de SPL een reactie op zijn bezwaren tegen bepaalde voorstellen van de stuurgroep. Zie daarvoor Tsjip 4/1, Wam de Moor, Francis Staatsen, Een voor het literatuuronderwijs fatale ontwikkeling. De voorzitter van de stuurgroep, mevr. N. Ginjaar-Maas schrijft het volgende:
U vraagt mij in uw brief uw commentaar door te spelen naar de overige leden van de stuurgroep. Ik kan u meedelen dat ik dit zeker zal doen, ook al was men op de hoogte van uw gedachte-goed door uw ingezonden brief van 25 april in NRC-Handelsblad. Maar ik stel het op prijs dat u nu u namens uw Stichting een reactie kunt laten uitgaan, ons deze doet toekomen.
De lezing van uw commentaar deed bij mij de behoefte ontstaan op een aantal punten even kort te reageren.
U schrijft mijn commissie de ideeënontwikkeling over de ‘rest van het voortgezet’ toe. Dat is iets te veel eer. De stuurgroep heeft slechts als taak een uitwerking te verzorgen van de profielnota's. Dat beperkt het aandachtsgebied tot de tweede fase van het voortgezet onderwijs en het woord ‘uitwerking’ geeft tevens aan dat de ontwikkeling van ideeën niet begonnen is bij de stuurgroep maar al een langere geschiedenis kent.
De tabellen in Levende Talen waar u naar verwijst zijn ter kennis gebracht van de stuurgroep. In een gesprek met deze vakorganisatie is door de stuurgroep aangegeven dat er meer ruimte gezocht zal worden voor de talen. Bovendien is over de betrekkelijkheid van de door Levende Talen gepresenteerde getallen gesproken (de betrekkelijkheid is door deze vereniging onderkend, het ging immers om een enigszins toevallige vergelijking van van stuurgroepstudielast en lessentabel op een willekeurige school, waarna de lessentabel werd omgerekend naar fictieve studielast). In het meinummer van Levende Talen wordt overigens kort verslag gedaan van dit gesprek door de deelnemers namens deze vereniging.
De keuze van de resterende moderne vreemde talen zal volgens ons ook in de profieldelen mogelijk zijn. Overigens acht ik uw beeldspraak m.b.t. het vrije deel (hetgeen iets anders is dan de ‘vrije ruimte’ in de basisvorming) niet erg motiverend. Het lijkt alsof u door te kiezen voor het woord ‘ghetto’ een door de leerling vrij te kiezen deel in het pakket sterk afwijst en ik kan niet geloven dat dit ook werkelijk uw bedoeling is.