Redactioneel
Soms staan ons, om met onze huisauteur te spreken, tussen droom en daad wat al veel wetten in de weg en praktische bezwaren. Omdat te elfder ure een koffer gestolen werd, mist de lezer de eerder aangekondigde analyse en bespreking van Het grote verlangen. Veel drugs kan men daarvoor niet kopen. Maar we geven het niet op. Een documentaire voor de leeskring door Willy Geursen over een ander bekroond boek, Heren van de thee, en een bijdrage van Yvonne Mekaoui-Jansen over de Mahreb-literatuur in Frankrijk bieden ruimschoots compensatie.
De poëzie blijft ons bezighouden. Een dichtregel van Hans Faverey siert het vervolg op de inventarisatie van het Lexicon van Literaire Werken. Redacteuren maakten schoon schip in hun archieven en bleven ademloos zitten tussen stoffige regalen om poëzie te herlezen (Frans) en soms de beelden daarbij (Duits). Maar op gruwelijke momenten, constateert Jacques de Vroomen in zijn column, valt alle poëzie weg tegen de barre werkelijkheid.
Sommige vragen blijven prangen. Bijvoorbeeld: Is jeugdliteratuur volwaardige literatuur? Harry Bekkering vindt van wel en fundeert zijn mening. Wie aan hem denkt, heeft associaties met de massamediale gekte over de verplichte Literatuurlijst van ruim drie jaar geleden. Docent Schlundt Bodien put uit zijn dertigjarige ervaring om leerlingen concreet te helpen met het systematisch werken aan die Lijst.
Voor de SPL was het een druk en positief jaar. Voorzitter Koos Hawinkels mocht op 10 december uit handen van SLO-man Jan Verbeek het leerplan Fictie in de basisvorming ontvangen, dat als extra uitgave bij deze Tsjip 3/4 is gevoegd. Een feestelijke gebeurtenis, zinnig door de kritische instelling van het forum. Liep het leerplan averij op bij de presentatie, zoals het Nederlands Dagblad van 18 december concludeerde? Wij geloven van niet. Zie het uitgebreide verslag. SPL-Nederland gaat verder: de voorzitter lanceert in dit nummer een voorstel om rond de tafel te gaan zitten in verband met het vervolg op de basisvorming. We waren ook aanwezig bij de conferentie Het Schoolvak Nederlands: Dees Maas en Hermance Wissink doen verslag. Ook van twee andere conferenties maken we de balans op (Externe betrekkingen).
Met dit nummer verdwijnt de naam van Ronald Soetaert uit het colofon. Ronald kon door zijn enorme taak in de Gentse lerarenopleiding niet aan de doelstelling voldoen om regelmatig aan Tsjip mee te werken. Zijn aandeel wordt, zo hoopt de redactie vurig, overgenomen door twee van zijn collega's, André Mottart en Mark Van Bavel, die voorlopig als vaste medewerkers zullen optreden. Tot de redactie zijn toegetreden Kees Combat en Dees Maas, beide reeds enige tijd actief als vaste medewerker. De redactie streeft nog naar uitbreiding met een medewerker of redacteur voor Duits en Spaans. Schroom niet: als u van schrijven houdt én van het literatuuronderwijs in deze vakken, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de eindredactie. (WdM)