Levensgenieter
Ik ben van nature eigenlijk nieuwsgierig, ik lees dan ook graag (auto)biografieën. Daarom ben ik blij dat ik in het boekje een verslag aantref van een gesprek dat Paul Abels voerde met met de zoon van Van Leeuwen. Natuurlijk komen in dit gesprek de activiteiten van Van Leeuwen die ik hierboven aangaf aan de orde: ten slotte volgde op een optreden van een schrijver voor de Volksuniversiteit meestal een logeerpartij in een van de mooie huizen die Van Leeuwen met zijn gezin achtereenvolgens bewoonde (hij hield kennelijk naast mooie literatuur -en mooie meisjes!- ook van mooie huizen).
Uit het gesprek komt zeker niet het beeld van de saaie studeerkamerintellectueel naar voren: Van Leeuwen wist van het leven te genieten. Ook als leraar! Als klas IV-B van hem afscheid neemt heeft hij een lang gedicht voor de meisjes in petto dat hij ieder persoonlijk overhandigt. Abels voegt aan een mooi citaat daaruit toe: ‘Hij had ze allemaal wel in zijn Buick door de stad willen rijden (zoals hij met een geliefde deed, drie jaar lang, provocerend door Enschede!). Ieders naam komt terug in het gedicht. De zorgvuldige uitvoering in druk van deze ulevellenpoëzie, tekent hem als een estheet: niets mocht er uit zijn handen komen dat niet verzorgd was.’
De charme van Schatbewaarder tussen coryfeeën wordt verhoogd door de vele aardige foto's en de bijdragen uit het diverse werk van Van Leeuwen zelf, die telkens aansluiten op de verschillende facetten van deze boeiende persoonlijkheid.
Wam de Moor e.a., Schatbewaarder tussen coryfeeën. W.L.M.E. van Leeuwen en de schoonheid. Uitgave Broekhuis, Hengelo/Enschede/Almelo (Stichting Literaire Manifestaties Enschede Hengelo). 132 blz. f 24,50. ISBN 90 70162 857.
De stiekeme lezer
Laat niet merken dat hij leest. Leest bij voorkeur onder een rekenles. Is verwant aan de nachtbraak-lezer (zie daar).