Ingekomen boeken
H. van Gorp, D. de Geest (red.), Even boven het evenwicht. Gedenk-boek Armand van Assche. Acco, Leuven/Amersfoort 1992. ISBN 90-334-2677-3. 270 blz.
Op de valreep van 1992 verscheen het gedenkboek Armand van Assche, ter ere van de literatuurdidacticus en literatuurwetenschapper die op 27 augustus 1990, nog net geen 50 jaar oud, in zijn woning in Waasmunster overleed. Het nu verschenen boek siert hem. Zijn kwaliteiten als vakman en de evenwichtige wijze waarop hij deze over het voetlicht bracht zijn neergelegd in de keuze van een vijftal artikelen die hij in de jaren '80 schreef. Ze laten zien hoe hij als vanzelfsprekend empirische wetenschap verbond met didactische retoriek. Ze zijn representatief te noemen voor alles wat hij schreef.
In het tweede gedeelte komen acht collegae uit België en vier uit Nederland aan het woord, respectievelijk Brems, Soetaert, De Jonghe, Janssens, De Geest, Ghesquière, Van Coillie en Van Gorp, en De Moor, Schram, Geljon en Segers. Ieder wijdde zich vanuit zijn eigen wetenschappelijke en didactische ervaringen aan een onderwerp waarvan verwacht mocht worden dat het Van Assche geboeid zou hebben. Hij zelf komt er -in het stuk van Hugo Brems- uit als dichter en ook aan de jeugdpoëzie is aandacht geschonken. ‘Literatuur op school’, ‘Literaire competentie en leeservaring’, ‘Literatuur voor jeugdigen’ en ‘Literatuur en culturele overdracht’ zijn de vier sectoren waarin de redacteuren Van Gorp en De Geest de bijdragen hebben ondergebracht. Acco maakte er een mooi verzorgd boek van, de redacteuren legden er hun hart in. Tsjip komt erop terug. (KC)
Wam de Moor (e.a.), Schatbewaarder tussen coryfeeën. W.L.M.E. van Leeuwen en De Schoonheid. Broekhuis, Hengelo, 1992. ISBN 90 70162 857. 131 blz. f 24,50.
Op initiatief van de jonge stichting Literaire Manifestaties Enschede-Hengelo deed de afdeling Literatuurdidactiek van de K.U. Nijmegen het afgelopen jaar onderzoek naar de betekenis van de aan veel onder docenten Nederlands bekende bloemlezer W.L.M.E. van Leeuwen als cultuurdrager. Door verschillende medewerkers aan het met veel foto's geïllustreerde boekje dat het resultaat werd van dit onderzoek, wordt Van Leeuwen bekeken in zijn rol als docent, bloemlezer en literatruurhistoricus, zijn positie als literair recensent en zijn relatie tot de Forum-generatie, zijn ijveren voor Volksuniversiteit Enschede waar hij groten als Nijhoff, Ter Braak, Du Perron en Achterberg naar toe wist te lokken. Van Leeuwen was bij uitstek de literatuurdocent die zijn leerlingen voor de schoonheid van de kunst, in het bijzonder de literatuur, wist te winnen en tegelijk, zoals bijvoorbeeld Bert