Anja Bijlsma-Lindaart
Het literatuurboek in de klas
In november 1990 promoveerde Eus Schalkwijk in Nijmegen op een proefschrift over het functioneren van het literatuurboek Duits. Voor de verzameling van zijn gegevens en de verwerking van het didaktisch ideeëngoed dat aan de studie ten grondslag ligt, baseerde hij zich op de dissertatie van Martin Thijssen, Het literatuuronderwijs Duits aan reguliere dagscholen voor havo en vwo (1985). Schalkwijks studie naar het functioneren van het leerboek in het literatuuronderwijs Duits be-s-taat uit een descriptief en een empirisch deel.
Het descriptieve stuk leverde gegevens op omtrent docent-onafhankelijke factoren, zoals de rol die uitgever, auteur en boekenfonds spelen bij de verkoop van schoolboeken. En Schalkwijk doet daarvan steeds zakelijk en grondig verslag. Een enkele anekdote, zoals ten beste wordt gegeven over het verschil in de wijze waarop schoolboekenauteurs vroeger hun kant en klare manuscript ter uitgave aanboden en thans in teamverband met de editor de implicaties voor leerstof en didactiek lang te voren doornemen (p. 21-22), is natuurlijk zeer welkom. Uit de vakliteratuur, die ter zake het schoolboek opmerkelijk bescheiden van omvang is, blijkt dat van het schoolboek een grote invloed verondersteld wordt, en dat de markt niet voldoende aansluit bij de persoonlijke visies van docenten op het literatuuronderwijs.
Het grootste deel van de beschrijvende studie wordt gevormd door de analyse van vijf schoolboeken die samen 76% van de markt beslaan. De overige 24% van de markt betreft 28 verschillende titels, en de respons op de enquête uit het empirische deel van de studie werd hierdoor te laag om ze ook op te nemen in de analyse. Deze vijf boeken: Uebersicht über die deutsche Literatur, Kurz und Bundig, Deutsche Literatur, Zeitbild und Dichtung, Spiegel der deutschen Literatur, Deutsche Dichtung en Duitse literatuur vanaf 1500 tot heden, zijn op drie punten vergeleken:
- | het boek als commercieel object, |
- | het boek als hulpmiddel bij de lesvoorbereiding, |
- | het boek als instructiemateriaal. |
Om de omvang van het onderzoek hanteerbaar te houden is ervoor gekozen om de inhoudelijke vergelijking te beperken tot twee periodes, die in alle vijf boeken voorkomen, nl. Romantik en Expressionismus.
Deze beschrijving geeft docenten die op zoek zijn naar een geschikt literatuurboek een prima overzicht van de genoemde boeken. Bovendien biedt het analyseschema de mogelijkheid om elk willekeurig literatuurboek eenvoudig bij de vergelijking te betrekken.