in memoriam
Barber van de Pol (1944-2036) Vrouw en kwek, door Desideria Güzel
Naar eigen zeggen was ze zeven keer getrouwd. Ze noemde zich achtereenvolgens mevrouw Cervantes, mevrouw Borges en mevrouw Melville, en ten slotte almaar mevrouw Erasmus. Met hem had ze ‘twee jaar echt en daarna voorgoed’ verkering.
Over de tijdloze humanist schreef ze Lieve Erasmus. Het kreeg een cultstatus, nadat via psychisch DNA-onderzoek was aangetoond dat de Rotterdammer van alle schrijvende denkers het best de waarheid heeft gesproken.
De anderen heeft Van de Pol vertaald en onvermoeibaar aan de man gebracht, zelfs in die zwarte jaren dat literatuur alleen nog voor geuzen via sensoren van gevels en muren kon worden gehaald. Ze heeft met hen geleefd; het valt niet te ontkennen.
Gisteravond is Barber van de Pol op 91-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam-Groot overleden. Ze had verdere lichaamsreparatie afgewezen; het was genoeg. Ze leed onder de toenemende verchipping van de mens, met name die van haar huisgenoten in de bejaardencommune De Doorstart, opgericht door haar maat Piet Meeuse, schrijver van de bestseller Sta jij met je mond vol tanden?
‘Die weet wat ze doet,’ zei Meeuse in reactie op Van de Pols zelfgekozen dood.
Het typeert Van de Pol dat ze zich graag via anderen afficheerde. ‘Ik heb niets te zeggen,’ zei ze. ‘Ik heb gevoel voor wat iets waard is en dat heeft mij gelukkig gemaakt.’
Iedereen herinnert zich haar weigering van de eerste Eretak van de Nieuwe Republiek der Nederlanden. Naar verluidt kwam die voort uit ontzag voor de manier waarop de verzamelde Oranjes alsnog de helft van hun kapitaal aan onze zieltogende kunsten hebben geschonken. Van de Pol, fel anti-royaliste, had op zo'n laatste koninklijk gebaar aangedrongen.
Uit het enige huwelijk dat Van de Pol echt is aangegaan had zij drie tastbare kinderen, van wie de voetbaldichteres Jor haar decennialang in faam heeft overvleugeld. Moeder en dochter waren niet van de screens te slaan. Je vermoedde gezonde competitie.