De ziekte, waaraan bureaucratische regeeringen zijn blootgesteld en waaraan zij gewoonlijk ook sterven, heet routine. Zij gaan te gronde aan de onveranderlijkheid van haar levensregelen en meer nog ten gevolge van de algemeene wet, waarmee alles, wat routine wordt, zijn levensbeginsel verliest en aldus, zonder inwendige levenskracht, zich slechts werktuiglijk voortbewegend, het voorgestelde doel niet bereiken kan. Bureaucratisme heeft altijd neiging zich op te lossen in pedantisme.
Mill.
Heftige partijtwisten leiden altijd tot onverschilligheid voor de algemeene welvaart en voor de eer van den Staat. Waar de partijschap groote afmetingen aanneemt, daar vraagt men niet naar het belang van het gansche volk, maar alleen naar dat van zijn eigen aanhangers; wie daarbuiten staan, worden beschouwd als vreemden, vijanden of indringers.
Macaulay.
Hoe grooter de maat is van burgerlijke en politieke vrijheid, des te grooter moet de strengheid der wet en haar toepassing zijn.
Canning.
Er was nooit een partij of sekte, waarin de domsten niet tevens de heftigsten waren.
Pope.
Het ligt in den aard der partijen haar oorspronkelijke tegenstanders langer indachtig te zijn dan haar oorspronkelijke beginselen.
Macaulay.
Zwakte ontwapent niet, integendeel, zij moedigt aan tot nieuwe eischen.
Lamartine.
Wie met één slag alles wil verbeteren, vernielt alles. Ongeduld schept illusies en ruïnen, in plaats van waarheden. Ontgoochelingen zijn vóór den tijd geplukte waarheden.
Lamartine.
Wie geen hart gevoelt voor de ideeën, welke zijn tijdgenooten bewegen, is niet geboren hen te beheerschen.
V. Cousin.
In de geneeskunst, den godsdienst of de staatkunde is er geen kwakzalverij, die niet zelfs een sterken geest kan drijven, wanneer deze door leed of vrees wordt verward.
Macaulay.
Wat geschied is, oefent op het gemoed der meeste menschen een onweerstaanbare macht uit, en wat onmogelijk scheen, neemt, zoodra het geschied is, naast het gewone zijn plaats in.
Goethe.