moeilijk genre der natuurbeschrijving naast de fraaiste in Matthisson's Briefe leggen.
Later komen we met den auteur meer bepaald in de New-Yorksche menschenwereld, waar hij bij Dr. Anderson, een der voornaamste pilaren van de Dutch Reformed Church, gastvrij wordt ontvangen. Van de vergaderingen en werkzaamheden der Alliance krijgen wij geen bericht, als zijnde dit elders medegedeeld. De namen van Duitsche en Hollandsche en Fransche e.z.v. afgevaardigden overtuigen ons, dat de schrijver zich bewoog in een kring van mannen van gelijke denkwijs. Zijn getuigenis, ‘dat het volk in Amerika bij al zijne eigenaardigheden en gebreken, meer dan eenig ander heeft leeren verstaan, dat de godsdienstige waarheid in het leven moet zijn geworteld, en dat vrijheid de dampkring is waarin het geloofsleven groeien en zich ontwikkelen moet [D. I, bl. 166], worde overal ter waarheid, gelijk die onze volkomen sympathie hebben! Wij menschen kunnen niet allen eenstemmig denken, en staan ten deze nog onder andere invloeden dan die van den eigen wil en verkiezing. Wij kunnen alleen vorderen, dat men eerlijk voor zijn overtuiging uitkomt, en daarbij geene nevenbedoelingen hebbe.
Vervolgens bezoekt de heer Cohen Stuart als gast van Amerika en bij wijze van Nachfeier, Philadelphia en Washington, waar afdeelingen bestonden van de Alliantie, en waar hij wederom gelegenheid heeft om het groote en grootsche van vele inrichtingen te bewonderen, terwijl Amerikaansche humbug hierbij niet zijn rol speelt. Wie kon een treffender, puntiger opschrift voor Washington's standbeeld vinden, dan het ‘first in war; first in peace; first in the heart of his countrymen?’ - Een audientie bij den President der Vereenigde Staten is den eersten burger der groote Republiek waardig, gelijk het Capitool een zichtbaar teeken is van hare grootheid en macht.
Belangrijk is menige mededeeling welke wij ontvangen ten aanzien der reminiscenzen van de Hollandsche vestiging en werkzaamheid te New-York. - En waarlijk fraai is later de beschrijving van de Niagara, de ontzettende, indrukwekkende schoonheid in den schoot van den schrik, gelijk een aestheticus het verhevene noemde, ‘charming the eye with dread,’ gelijk het in een door Cohen Stuart aangehaald vers luidt.
Een geheel andersoortige stof en andere beschouwingen worden ons geleverd, als de schrijver over de laatste nederzettingen van Nederlanders nog in onzen leeftijd handelt. Het was een der misgrepen van onze toenmalige Regeering, waardoor duizenden onzer landgenooten werden genoopt om in Amerika te zoeken wat het vaderland hun ontzeide. Het gaat den nijveren daar wèl. Hartelijk was de ontvangst welke Dr. Cohen Stuart hier vond, en hij had de voldoening, dat hij velen mocht stichten door zijn woord. - Ontzettend en niet minder opwekkend is het tafereel dat hij ophangt van Chicago, de snel ont-