Deed de schrijver dit in den vorm van een catechismus, de vertalers hebben gemeend hierin eene wijziging te mogen brengen door de vragen afzonderlijk te stellen. - Met hen achten wij zulk eenen vorm die het lezen gemakkelijker en aangenamer maakt verkieslijker, terwijl zij die het werkje als vakmiddel willen beoefenen eene gelegenheid vinden om de afzonderlijk gestelde vragen beter te memoriseeren, en, wil men enkele gedeelten of tijdperken nazien, dan kunnen deze vragen als eene gemakkelijke inhoudsopgave dienen.
Niet alleen door den bouwkundige maar ook door hen die zich op kunsthandwerken toeleggen en eenigen stijl aan hunne voortbrengselen wenschen te geven zal dit werkje met vrucht ter hand kunnen genomen worden, al is het ook slechts eene beknopte handleiding.
Voor ambachts- en teekenscholen zal het den leerlingen eenige kennis verschaffen van vormen en versieringen, en zullen zij het onderscheid en de waarde leeren kennen van de kunstvoortbrengselen der verschillende volken, van de vroegste tijden tot in latere eeuwen, in één woord, zij zullen een ruimen blik over dit alles verkrijgen en hunne studiën gemakkelijker gemaakt worden.
Voor hen die zich zoeken te bekwamen voor het vak van onderwijzer in het teekenen, bij de Hoogere burgerscholen, zal ook deze handleiding ongetwijfeld eene nuttige strekking hebben, omdat er tot heden als het ware voor die studiën geen speciaal werk van dien aard bestond.
Voor het kunstminnend publiek eindelijk zal het eveneens eenige aantrekkelijkheid kunnen hebben, omdat men door het lezen dezer bladen een denkbeeld van stijl en versiering zal verkrijgen en tevens met meerdere juistheid en gevoel leeren oordeelen over, en genieten van hetgeen de kunst vermag voort te brengen.
Gaan wij de verdeeling van den inhoud na, dan vinden wij, na eene korte inleiding, het geheel in zes afdeelingen behandeld:
In de eerste de ornamentiek van het vroegste tijdperk. Noord- en Midden-Europa en Noord- en Midden-Amerika.
In de tweede de voor-christelijke ornamentiek, als, de Egyptische, de Assyrisch-Perzische, de Indisch-Chineesche, de Grieksche, de Etrurische en de Romeinsche stijl.
In de derde de vroeg-christelijko ornamentiek, als de Romeinsch-christelijke en de Byzantijnsche stijl.
In de vierde de Mohammedaansche ornamentiek, als de Arabische stijl, in Spanje, Sicilië, Egypte, Perzië, Indië en Turkije.
In de vijfde de middeleeuwsche ornamentiek, als de Romaansche stijl, in Italië, Frankrijk, Engeland, Ierland en Duitschland, zoomede de Gothische stijl in Frankrijk, Nederland, Engeland, Duitschland en Italië.
In de zesde afdeeling volgt ten slotte de moderne ornamentiek, als de Renaissance-stijl, en de Baroc- en Rococo-stijl.