leeftijd vervaardigd, vestigden weldra zijn roem als graveur, niet alleen binnen zijn Vaderland, maar later in den vreemde zoodat hij gedurende zijn langdurigen werkkring zoovele bestellingen ontving, dat hij daaraan nauwelijks kon voldoen. Jacob Houbraken overleed den 15den November 1780 op twee en tachtigjarigen leeftijd.
Hij was een der laatste graveurs waar Nederland roem op kan dragen; en vereenigde in zich de verdiensten van een Goltzins, Suiderhoff en van de Visschers en muntte voornamelijk uit in het vak van portret.
De uitvoerige beschrijving door den heer Ver Huell van de werken van Houbraken gegeven, begint 1o. met eene chronologische reeks van 490 portretten van vorsten, krijgs- en staatslieden, regeringspersonen, schrijvers, geleerden, dichters, kunstenaars, enz. voorafgegaan door twee portretten van Houbraken zelven op 51 en 71 jarigen ouderdom. Hieronder zijn begrepen omtrent 100 stuks uit de ‘Vaderlandsche Historie’ van Wagenaar; 2o. de portretten van de stadhouders en hunne familie, 11 stuks; 3o. de afbeeldingen in de ‘Groote Schouwburg der Nederlandsche Kunstschilders en Schilderessen’ met eene titelplaat, en het portret van zijn vader (1718-53) twee uitgaven. In de tweede vindt men drie portretten meer.
4o. In de ‘Nieuwe Schouwburg der Nederlandsche Kunstschilders en Schilderessen’ van Johan van Gool, waarvan de platen ook voor het Leven der Schilders van lampo Weijerman gediend te hebben, komen er met het afbeeldsel van Van Gool 21 portretten van Houbraken voor.
5o. Het Engelsche werk (‘Birch-Heads’) waarvan Houbraken en Vertue de portretten graveerden, bracht niet weinig toe om den roem van den Nederlandschen plaatsnijder Europeesch te maken. De eerste uitgaaf geldt nog 600 fr. en meer, en voor exemplaren met de platen voor de letter wordt soms 2000 fr. betaald. Van de 108 platen zijn er 94 van de hand van Houbraken, beroemde Engelsche mannen en vrouwen voorstellende. Hierbij behooren als supplement nog 12 portretten.
6o. Zeven platen naar Rembrandt, en eindelijk:
7o. Zestien gravuren naar den geestigen schilder en teekenaar Cornelis Troost. Ofschoon niet op eene lijn te stellen met een Marco Antonio, Andran, en zelfs met een De Wille, was Houbraken een der verdienstelijkste beoefenaars der graveurkunst in de XVIIIde eeuw, en een sieraad van onzen roem in dit vak, dat vroeger zoo zeer in ons Vaderland bloeide, waardoor hij te recht den lof van vreemde kunstkenners inoogstte. Raphael Morgen verklaart van hem. ‘Jamais graveur n'égala, et n'égalera probablement, dans la manière d'imiter par le burin les chairs et la chevelure, le Hollandais Jacques Houbraken’.
De heer Charles Blanc zegt omtrent het eerste graveerwerk van hem: ‘Le grand Théâtre des Peintres Neerlandais enrichi de portraits pleins de vie et fort délicatement gravés, est encore un livre précieux, et