dige voedingsstoffen. Dit alles wordt afgehandeld in 12 pagina's. Welk een rijkdom van stof, niet waar, in zoo'n kleine ruimte besproken!
Zoo ergens, hier verstomt de critiek geheel. Doch het boek is verdeeld in een en twintig hoofdstukken. Wij hebben dus nog slechts een klein gedeelte doen opmerken van zijn veelzijdigheid. Wij zullen daarom ook de overigen vluchtig de revue laten gaan - al zouden wij ook misschien kunnen volstaan door van het eerstgenoemde te zeggen ‘ex ungue leonem.’ Hoofdstuk II behandelt de vraag: hoe maakt men kaas? bespreekt de kenmerken der verschillende kaassoorten en ook de boter. Hiervoor zijn den schrijver 5 pagina's voldoende. In het IIIe hoofdstuk kan de lezer zich te goed doen aan wetenswaardigheden betrekkelijk thee, koffie, kakao, chocolade en citroenen. Ook hiervoor is de ruimteinhoud van 5 pagina's voldoende. Hoofdstuk IV spreekt over oranjeappelen - citroenen - limoenen - vijgen, olijven en andere vruchten, in 7 pagina's. Over kaneel en andere specerijen handelt hoofdstuk V, die in 5 pagina's weder voldoende zijn toegelicht. Hoofdstuk VI behandelt het zout, soda, potasch, zeep, zwavel enz., in 7 pagina's; terwijl in hoofdstuk VII suiker, honig en stroop worden besproken en Schr. daaraan 6 pagina's wijdt. - Over het bier en andere alcoholische dranken worden 7 pagina's ten beste gegeven (hoofdstuk VIII), terwijl 4 pagina's zijn gewijd aan de onderwerpen: tabak, sigaren, snuif, opium, hennep enz. (hoofdstuk IX). In het daaraan volgende worden de kamillen en eenige andere populaire geneesmiddelen behandeld; terwijl hoofdstuk XI een en ander zegt betrekkelijk kaarsen, gas en ander lichtmaterieel. Voor die beide laatstgenoemde afdeelingen te zamen waren 17 pagina's voldoende! Hoofdstuk XII, over steenkool en andere brandstoffen (7 pagina's); XIII, over leder en looien (4 pagina's); XIV, betrekkelijk katoen, spinnen, weven, drukken enz. (27 pagina's); XV, over het papier (7 pagina's); XVI, over hout en houtsoorten, (in 4 pagina's); XVII, over porcelein en aardewerk (8 pagina's); XVIII, over glas en glassoorten (9 pagina's) - zijn allen op analoge wijze
bewerkt. Er volgen dan nog hoofdstuk 19-21, te zamen 60 pagina's, alzoo de uitvoerigst behandelde, waarin men een en ander vindt opgeteekend betrekkelijk lak, ijzer en andere metalen, diamant, paarlen en andere edelgesteenten.
Ziehier den rijken inhoud van dit geschrift. Wie duizelt niet van een talent dat zóó vele en zóó uiterst verschillende onderwerpen, in zoo'n uiterst beperkte ruimte wist samen te brengen en te behandelen.
Waarlijk! Meyer's Conversations-Lexicon (3te Aufl. 1874), uitgegeven door het Bibliographisch instituut te Hilburghausen, wordt er geheel en al door in de schaduw gesteld. Hier is van allemans gading voor weinig geld en ten koste van weinig tijds te koop.
Het Boek voor iedereen van Winkler is een juweel van 't eerste water!
Wie een weinig oordeel en gezond verstand bezit zal beter weten en