kenis bij ons zelfstandig ontstaan en betrekkelik spoedig buiten gebruik geraakt.
In het Spaans kan men het daarentegen volgen tot op heden. Wel wordt het als een verouderd woord genoemd in het Spaans (en Portugees) van Europa, maar in 't Negerspaans van Curaçao is het nog in gebruik. Men leest in de vertaling van 't Evangelie van Mattheus in 't Papiements: ‘verkoopt men niet doos pahara tjikietoe pa oen plaka, twee kleine vogeltjes voor één penning’ (Matth. 10, 29). En volgens Jesurun (Versl. Geschiedk. Genootsch. te Willemstad III, blz. 83) onderscheidt men in 't Papiements plakéoro, plaképlata, plakékoper, goud-, zilver- en kopergeld (de e is 't lidw., dat samensmelt met de slotklank van plaka). In 't Nederlands op Curaçao gesproken is tans plak algemeen gebruikelik voor twee-en-een-halve-centstuk.
Die uitbreiding en dat voortbestaan in 't Spaans mag niettemin niet aan de Nederlandse oorsprong van het woord doen twijfelen. Placa staat in 't Spaans op zich zelf; een werkwoord waarvan het een postverbale vorm zou kunnen zijn, komt niet voor, en ook ontlening aan een andere taal dan 't Nederlands is onaannemelik. Пλάξ, πλακός voor plat voorwerp, plaat, platte koek, is wel is waar van de oudste tijden af in 't Grieks wel bekend, en in 't latere Grieks en dat van onze tijd komt het (in de vorm ἡ πλάκα) voor in de betekenis van stenen tafel, zerk, ook is 't overgegaan in die zin in 't Italiaans, vermoedelik via Venetië (placca), - maar als benaming van een munt heb ik het niet in een der Zuideuropese talen gevonden.
Derhalve is mijn konklusie dat het woord in de middeleeuwen in Vlaanderen is ontstaan (op soortgelijke wijs als brik, mop, stuk, schijf), en vandaaruit naar Frankrijk, Engeland, Spanje en Portugal is gekomen. In 't land van zijn oorsprong in onbruik geraakt, doch door de Spanjaarden naar West-Indië gebracht, is het daar in 't leven gebleven en op nieuw naar Nederland, maar nu naar Noord-Nederland, teruggekeerd; immers het hier en daar nog bekende plak zal wel als zeemanswoord uit Curaçao tot ons zijn gekomen.