Sanderus' ‘Bibliotheca Belgica Manuscripta’
In de huidige Bibliotheca Belgica (1e R.) vinden wij (S. 196) dat de bewerkers van deze uitgave voor de beschrijving van Antonius Sanderus' Bibliotheca Belgica Manuscripta exemplaren hebben geraadpleegd die berusten in de bibliotheken te Brussel, Leuven, Amsterdam, Luik, Gent en Leiden. Zonder het exemplaar van Gent te rekenen, dat, volgens de schrijvers van de Bibliotheca Belgica, aan Sanderus zelf toebehoord heeft en waarin dan ook een aantal handschriftelijke nota's voorkomen die men, zooals van zelf spreekt, in geen ander vindt, zijn al de bovengenoemde exemplaren aan elkaar gelijk, behalve dat van Leiden, dat eenigszins van de andere afwijkt, daar de titel van het tweede deel luidt:
Bibliothecae Belgicae Manvscriptae Pars I & Secvnda. Collegit Et Vsvi Pvblico Donavit Antonivs Sandervs Iprensis Ecclesiae Canonicus & Scholasticus. Jnsvlis, Apud Tovssanvm le Clercq sub signo S. Jgnatij M.DC.XLIII, en een titelheruitgave is van de uitgave van 1641-1643, waarvan het tweede deel den volgenden titel draagt:
Bibliothecae Belgicoe Manvscriptae Pars Secvnda. Collegit Et Vsvi Pvblico Donavit Antonivs Sandervs Iprensis Ecclesiae Canonicus & Scolasticus. Insvlis, Apud Tovssanvm le Clercq sub signo S. Jgnatii. M.DC.XLIII.
Zooals men merkt is de drukfout in Scolasticus in den titelherdruk verdwenen. Andere verschillen worden door de Bibliotheca Belgica niet aangeduid; het onderscheid tusschen de twee teksten zal men zelf door vergelijking opmaken, en ook op de andere begin-I letten waarmee het woord insulis is gedrukt.
Het exemplaar nu dat ter Antwerpsche Stadsbibliotheek berust (Nr 397) wijkt nog eenigszins af van de bovengenoemde. De titel van Deel II luidt er aldus:
Bibliothecae Belgicae Manvscriptae Pars Secvnda. Collegit et Vsvi Pvblico Donavit Antonivs Sandervs Iprensis Ecclesiae Canonicus & Scholasticus. Jnsvlis, Apud Tovssanvm le Clercq sub signo S. Jgnatij. M.DC.XLIII.
Men ziet dus dat ook hier de drukfout is verdwenen en dat het jaartal overeenstemt met dat van het Leidsche exemplaar, dat één enkel titelblad, dienende voor de twee deelen, schijnt te bevatten. Het verschil bestaat dus daarin, dat hier alleen een titelherdruk van het tweede deel heeft plaats gehad.
Een ander verschil tusschen het Antwerpsch exemplaar en de overige,