Van den vos Reynaerde leerde Guido de Graeve als jongeling kennen via de bemoeienis van Jef (Jozef) Goossenaerts, germanist en Vlaams filoloog en flamingant. Deze was bevriend met Guido's vader en toen de jonge kunstenaar een wedstrijd won voor een glas-in-lood-ontwerp, kon hij zich een ‘autoke’ aanschaffen. Dat kwam goed uit, want Goossenaerts reed geen automobiel, maar wilde zich wel verplaatsen. De jonge Volkswagenbezitter De Graeve voerde Goossenaerts naar kasteel Notax voor de bijeenkomsten van de ‘Reynaertacademie’. Voor de liefhebbers van beeldende kunsten bleek dat later profijtelijk, want Guido werd aangedaan door het vossenvirus. Dat leverde als eerste een negental kleine glasramen op, die als onderwerp scènes uit de Reynaert hebben (zie de afbeeldingen van de tot nu toe bewaard gebleven kartons). De eigenaar van Notax en opdrachtgever voor de Reynaertramen was de heer Felix Saverijs, bierbrouwer en scheepsbouwer van beroep en al eerder behept met het genoemde vossenvirus. Nadat hij in 1938 het kasteel aangekocht had, liet hij het restaureren. Zo kwamen de kelders vrij voor zijn letterenliefhebberij en daarmede voor zijn Reynaertacademie. In dat souterrain van zijn kasteel konden de negen ramen hun plaats vinden. In de loop van 1954 was het artistieke karwei geklaard.
Voor het Studentenhuis Malpertuus te Gent maakte hij nog een ‘muurschildering en voor het grootste deel in kleurglas een 28-tal tafereeltjes die schijnbaar onachtzaam gezaaid zijn op een veld van roze en champagne glas-in-loodvatting’. Die tafereeltjes geven verhaalmomenten uit Van den vos Reynaerde weer.
Vanaf 1951 was er op veel tentoonstellingen werk van Guido de Graeve te zien, meestal in België, maar ook in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Polen, Syrië, Mexico en de Verenigde Staten van Amerika. De honderdste expositie, waarop werk van Guido de Graeve te zien was, was tevens de laatste die hij meegemaakt heeft.
Naast zijn drukke werkzaamheden als tekenleraar en ontwerper van glas-in-loodramen, maakte Guido de Graeve veel grafiek en olieverfschilderijen. In beide kunstvormen heeft hij ons boeiende creaties nagelaten. Vanaf Guido's jonge jaren tot aan het einde van zijn leven is Willems geesteskind hem blijven boeien en voor hem bron van inspiratie gebleven.
Nooit zijn De Graeves Reynaertkunstwerken samen gepresenteerd. Wij hebben ze nu samengebracht in drie categorieën: