weken nadat hij samen met Emma Crebolder te Bazel om zijn Reynaertverdiensten werd onderscheiden. Op 16 oktober overleed hij geheel onverwacht op de gezegende leeftijd van 86 jaar in zijn woning te 's-Gravenwezel. Wij nemen De verzen van de Dood in dit nummer op om een merkwaardig man en goede vriend te eren en te gedenken.
Wanneer u dit nummer ontvangt, staan wij voor de twintigste jaargang van dit tijdschrift. Stilaan een eerbiedwaardige leeftijd, waar niet al te veel literaire tijdschriften op kunnen terugkijken. En dit na de dikste jaargang ooit: ruim 420 pagina's. Vorig jaar schrapte het Fonds voor de Letteren de subsidies van dit unieke literairhistorische tijdschrift, dat een van de weinige teksten uit ons taalgebied die tot de wereldliteratuur behoren centraal stelt. De schrapping van de subsidie als literair tijdschrift - het kleinste bedrag dat aan een gesubsidieerd literair tijdschrift werd toegekend - onder het mom: ‘meer geld voor minder tijdschriften’ heeft stilaan gevolgen. Ondanks de beschamende motivatie was onze reactie gemengd: enerzijds dankbaarheid voor wat we in het verleden ontvingen, anderzijds onbegrip over hoe Vlaanderen omspringt met zijn literaire erfgoed en de naleving ervan. Zijn naam is haas... Bovendien op ons gelaat een Reynaerdiaanse grimlach om te zien hoe commissies worden samengesteld, hoe ze functioneren en hoe ze de Reynaerdie hanteren. Hoe wat aan A wordt opgelegd, voor B niet geldt. Zijn naam is haas...
Tiecelijn, de enige instantie die in Vlaanderen de vos nog bestudeert, zit als de haas vast tussen de benen van de subsidiërende overheid, in de wurggreep van de vos. De littekens zijn duidelijk in de nek te zien. Het tijdschrift werd ooit geprofessionaliseerd en gedrukt op vraag van de subsidiegever. Universitaire steun is er nooit geweest. Nu de Fondssteun wegvalt, zou het tijdschrift zichzelf moeten bedruipen. Dit is op termijn onmogelijk. Onze circa 100 buitenlandse abonnees zouden een verdriedubbeling van de prijs moeten aanvaarden (portkosten).
Om het contact met onze 360 betalende abonnees te behouden werd een plan uitgewerkt. Tiecelijn voltooit in 2007 zijn twintigste jaargang als literair driemaandelijks tijdschrift met twee reguliere nummers én een dubbelnummer eind september. In dit slotnummer wordt teruggekeken en vooruitgekeken. Vanaf jaargang 21 begint een nieuw tijdperk met jaarboeken, ondersteund door een even stevige website (momenteel bijna 400 bezoekers per week), driemaandelijkse nieuwsbrieven en nieuwsflitsen ‘als 't past’. De redenen om verder te gaan zijn het geloof dat het verhaal over de Reynaert, fabels en verwante teksten over dieren nog lang niet is uitverteld, het geloof in de deskundigheid van de redactie en de medewerkers, het geloof in de vele vrijwilligers, het geloof dat men tegen de stroom (mainstream, commercialisering, populisme, vervlakking, verkleutering, verlies aan historisch besef en historische kennis) in moet roeien en het geloof in de vriendschap tussen de vele medewerkers en abonnees. Bovendien is er het besef dat Tiecelijn al twintig jaar elk jaar meer mensen weet aan te spreken. Som ons de andere literaire tijdschriften of jaarboeken op waar dit jaar na jaar het geval is.
Tiecelijn is geen bange haas. De vzw Reynaertgenootschap kijkt ondertussen dankbaar naar de overheden die het wel blijven steunen: Toerisme Waasland, de gemeente Stekene, het Fonds voor de Letteren / sectie literaire genootschappen: 1000 EUR) en de provincie Oost-Vlaanderen (1250 EUR). En vooral is er dankbaarheid naar het jaarlijks groeiend aantal steunende leden: in 2006 130. Indien onze lezers ons in dezelfde mate trouw blijven, dan kan Tiecelijn een mooie twintigste verjaardag vieren. Mijn naam is Tiecelijn!
Rik van Daele