dium met Uw prachtig stadhuis op de achtergrond, heeft samen met de dia-projectie aan het geheel een fantastische aanblik geboden.
Een opzet van dergelijke omvang kon slechts tot stand komen mits geweldige financiële investeringen. Ik schaar mij bij diegenen die deze uitgaven - in het kader van een gedurfd cultuurbeleid - volkomen verantwoord achten.
Sint Niklaas heeft de aloude legende ‘van den vos Reynaerde’ op schitterende wijze opnieuw tot leven gebracht. Het werd een schouwspel, de hoofdstad van het Soete Waasland waardig!
Voor wanneer in de toekomst een nieuwe reeks opvoeringen?
Met zeer genegen groeten,
Stan Jacobs
Briefhoofd Stan Jacobs / Free-lance reporter / auteur - tekstdichter.
Bewaarplaats: Bibliotheca Wasiana 787 B 37.
Context: In het begin van de jaren 1970 was Sint-Niklaas, mede onder impuls van Willem Melis en André Stoop, de Reynaertstad bij uitstek. Na de Reynaerttentoonstelling in 1971 volgde het eerste Reynaertmassaspel in mei 1973 (19-20-26-27 mei) op een reusachtig podium op de Grote Markt. Mark Liebrecht regisseerde een nieuw stuk van Jos Houben. Jaak van der Helst speelde de hoofdrol, Willy Coppens vertolkte koning Nobel. In de marge van het stuk ontstonden tal van commerciële initiatieven, waaronder het Reynaertgebak van de Sint-Niklase meester-banketbakkers. Ondanks een occasionele cynische noot in de lokale pers (o.a. van Theo Penneman), waren de reacties bijzonder positief. In 1985 en 1992 vonden in het Romain de Vidtspark opnieuw Reynaertmassaspelen plaats, telkens in een regie van Jaak van der Helst.