bibliografie
Clement Vermaere, Reinaart de Vos, Het Laatste Nieuws/Paperview, 2003 (Bibliotheek Het Laatste Nieuws, nr. 28).
Begin september 2003 verscheen in de krant Het Laatste Nieuws een bon waarmee je met opleg van 4.90 euro een gebonden literair werk in je boekhandel kon afhalen. Als nummer 28 van de reeks verscheen Reinaert de Vos. Het betreft de tekst van Clement Vermaere die in 1985 twee drukken beleefde bij uitgeverij Davidsfonds te Leuven (zie de bibliografie van Goossens, nr. 92). In de oorspronkelijke druk verschenen een inleiding van Anton van Wilderode en de historische tekeningen van Gustave van de Woestijne. De inleiding werd behouden, de tekeningen zijn van de hand van Thomas de Coster. De omslag werd ontworpen door Sibylle Delacroix. Een bespreking van de tekst van Vermaere is te vinden in Tiecelijn, 3 (1990), p. 37-39.
J. Peeters, Hermenricus van Gent en koning Ermerick in Van den vos Reynaerde, in: Queeste. Tijdschrift over middeleeuwse letterkunde in de Nederlanden, 9 (2002), nr. 2, p. 87-97.
F. Lulofs, Van den vos Reynaerde, de tekst kritisch uitgegeven, met woordverklaring, commentaar en tekstkritische aantekeningen, Hilversum, Verloren, 2001. (Middelnederlandse tekstedities, 9) ISBN 90-6550-675-6.
Een complete herdruk van de uitgave uit 1985 met een nieuw omslag en de toevoeging van drie titels in de bibliografie. Voor de literatuur na 1983 wordt verwezen naar de dissertaties van Bouwman (1991) en Van Daele (1994) en de diplomatische editie van Brinkman-Schenkel. De lezer krijgt de verkeerde indruk dat de Reynaertstudie niet zou geëvolueerd zijn. De inzichten die vanaf 1985, vanaf de niet vermelde dissertatie van Paul Wackers (De waarheid als leugen), zijn ontwikkeld, komen niet voor. Een gemiste kans. Een ‘verloren’ uitgave. Desondanks blijft het boek van de onlangs overleden hoogleraar een erg bruikbaar standaardwerk.
Rik van Daele