grafiek
■ Willy Feliers
Een Reynaertschoolplaat van Käthe Olshausen-Schönberger
Velen hebben een nostalgische herinnering aan de schoolplaten aan de muur van het klaslokaal. Al was het maar, voor wie schoolmoe was, als medium om weg te dromen tijdens de saaie lesmomenten. In België bijvoorbeeld bij de krijgshaftige scènes uit de vaderlandse geschiedenis of de faunaplaten met exotische dieren uit Afrika van Edmond van Offel. In Nederland zijn de fraaie platen over de vaderlandse geschiedenis en veel bijbelplaten van de befaamde J.H. Isings voor altijd op het netvlies van velen gebrand. Voor er dia's waren, werden deze prenten gebruikt als aanschouwelijk onderdeel van het onderwijs, als uitgangspunt voor een les, een reeks lessen of een project. Sommige onderwijzers konden boeiende en leerzame verhalen bij een dergelijke schoolplaat vertellen.
Voor mij staat zo'n prachtige schoolplaat over Reineke Fuchs van de Duitse beeldende kunstenares Käthe Olshausen-Schönberger (1881-1967). Ik weet niet of er in Vlaanderen en Nederland Reynaertschoolplaten bestaan; in Duitsland dus wel. Het genoemde exemplaar is een fraaie kleurendrukprent met als opschrift en tekst: Wachsmuth. Fabeltiere Nr. 3. Reineke Fuchs (54 cm hoogte × 73 cm breedte, afb. 1, zie apart inlegblad); een uitgave van Wachsmuth - Kunstblätter (Schulbilder Verlag, Leipzig, zonder jaartal).
De plaat toont ons een totaalbeeld van de galgscène, met de hoofdrolspelers en de figuranten. De Duitse Reynaertbewerker Goethe omschreef de scène als volgt:
Hinter ihnen strömte die Menge der Armen und Reichen,
Alle wünschten Reinekens Tod und wollten ihn sehen.
(Reineke Fuchs, Vierter Gesang, 142-143)
De wolf dirigeert en beveelt:
Hinze klettert und soll uns den Strick da oben befesten;
Haltet ihn und stehet mir bei, ich rücke die Leiter,
Wenig Minuten, so soll's um diesen Schelmen gethan seyn!’
Braun versetzte: ‘Stellt nur die Leiter, ich will ihn schon halten.’
Dominant op de plaat, naast de eigenlijke galgscène als blikvanger, zijn het koningspaar rechts, Braun de beer links onder de boom en Isegrim de wolf aan de ladder. Braun zit onder de boomstronk, die als galg functioneert, triomfantelijk te brullen. Reineke staat op de ladder. Zijn achterste steunt op de zevende sport. Hij kijkt rustig en ogenschijnlijk zonder vrees naar het koningspaar. Hij straalt onschuld uit. Hinze heeft de strop in de handen en luistert aandachtig naar de laatste brulbevelen van Braun. Nog triomfantelijker dan Braun is Isegrim de wolf. Woest kijkt hij achterom. Het zwaard in zijn gordel en de ‘sjerp’ over zijn schouder geven hem een soort leidersstatus. Hard en meedogenloos heeft de kunstenares hem voor de ladder