21-28 juli en 2 september-18 oktober Reynaert de vos gaat naar school
In het hartje van Gent, in het piepkleine, godvergeten straatje, Klein Raamhof nummer 8, een zijstraatje van Ramen, zelf een zijstraat van de Hoogstraat, op een boogscheut van historische plekjes zoals de Korenlei, de Graslei en het Gravensteen, vindt men een oud schooltje. Vroeger weergalmde op het koertje het geroep en getier van de jonge Gentenaren die hier dagelijks mochten ‘genieten’ van het stadsonderwijs. Vandaag staat het schooltje er nog steeds, maar de kinderen die komen zijn er op bezoek. Het gebouw is nu het museum De School van Toen geworden. De stad Gent heeft hier ook zijn Historisch Archief en Documentatie Centrum ondergebracht en verder de Vriendenkring van het Historisch Archief, die door middel van schenkingen en aankopen een eigen collectie uitgebouwd heeft die er in de vele toonkasten is te bezichtigen.
Het geheel is zeker een bezoek waard. Men kan er terugblikken op het schoolleven van vervlogen tijden. In elk klasje zien we een schat aan pedagogisch materiaal: oude maten en gewichten, aardrijkskundige platen, informatie over het ‘menschelijk lichaam’.
Eén klasje is volledig operationeel gebleven, met de oude banken, de leien en de griffels, de wandplaten, de kachel, de grijze schorten en de klompen. Verre nazaten die de historische klasjes nu bezoeken kunnen er de spulletjes gebruiken en er een paar uur leven zoals in De School van Toen. In 2001 brachten niet minder dan 152 scholen een bezoek.
Het gebouw is niet enkel voorbehouden aan museum en stadsarchief; er is ook de mogelijkheid om er, weliswaar kleinschalige, tentoonstellingen in te richten. De vriendenkring doet dit dan ook met de regelmaat van een klok. Vorig jaar was er De geschiedenis van het schrift en Beeldende kerstdagen, in 2002 volgde reeds Pasen in de volkskunst.
Deze zomer komt Reynaert aan de beurt. Het is de bedoeling een Reynaerttentoonstelling op de bouwen die toegankelijk is voor groot en klein, waar voornamelijk klasverantwoordelijken de mogelijkheid krijgen om via deze tentoonstelling interesse bij te brengen voor de literatuur. Aan bod komen eerst de voorlopers van onze Reynaert, Willem zelf, en vervolgens afdelingen rond: Jan Frans Willems, Stijn Streuvels, Vlaamse schrijvers, Vlaamse kinderboeken, Hollandse uitgaven, Anderstalige boeken, Stripverhalen en Allerhande Reynaerdiana. De tentoongestelde documenten komen uit de privé-collectie van Ph. Proost.
Het project van de vriendenkring wordt gesteund door de dienst Culturele Zaken van de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen. De tentoonstelling is geopend van 21 tot 28 juli van 14.30 tot 18 uur en van 2 september tot 18 oktober van 9 tot 12 en van 14 tot 16 uur tijdens de werkdagen. Tijdens de openingsweek, week van de Gentse Feesten, zijn ook tal van randactiviteiten gepland. Op maandag 22 juli om 15 uur komt goochelaar Dominik. Dinsdag 23 juli om 15 uur brengt Leen Persijn de