18 mei 2002 Christoffel Plantijn, Willem Elsschot en Felix Timmermans
Op pinksterzaterdag organiseren Toerisme Waasland en de vzw Tiecelijn-Reynaert hun jaarlijkse literaire bustocht. De elfde editie bevat als Reynaerdiaanse accenten het Museum Plantijn-Moretus (in 1564 en 1566 werden bij Plantijn twee Reynaertjes gedrukt), de begraafplaats Schoonselhof, waar Willem Elsschot ligt begraven, maar ook andere Reynaerdisten zoals Camille Huysmans, Gerard Walschap en Raf Verhulst, verder literaire coryfeeën zoals Hendrik Conscience, Paul van Ostaijen, Gaston Burssens, Paul de Vree, Maurice Gilliams, Nic van Bruggen, Hugues C. Pernath, Marnix Gijsen en Herman de Coninck. Ook andere bekende figuren zoals Peter Benoit, Herman van den Reeck, Floris Jespers en Ferre Grignard vonden er hun laatste rustplaats.
Het middagprogramma voorziet een wandeling door de Pallieterstad Lier, op zoek naar de Fé. Felix Timmermans schreef een activistische Reynaertversie in zijn verhaal Boudewijn. Niet de vos, maar de ezel, volgens Timmermans een incarnatie van het Vlaamse volk, speelt in dit verhaal uit 1919 de hoofdrol.
De tocht start om 9.15 uur op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Koffie is er reeds een half uurtje eerder. Het inschrijvingsbedrag bedraagt (onder voorbehoud) circa 23 euro per persoon (inclusief de middagmaaltijd te Lier en alle toegangen en gidsenvergoedingen). Inschrijven kan elektronisch (tiecelijn.reynaert@online.be) of telefonisch bij de Tiecelijnredactie (tel en fax 03/777.90.15) of bij Toerisme Waasland (03/777.27.04). De inschrijving is pas definitief na storting van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer 645-5260577-11 ter attentie van Tiecelijn, Pr. Jos Charlottelaan 48 te Sint-Niklaas. Er zijn maximaal 50 plaatsen. Wie ooit aan de literaire pinkstertochten heeft deelgenomen, ontvangt nog een aparte uitnodiging met een gedetailleerd programma.